NRK Meny
Normal

- Oljefondet skal slå markedet

Finansdepartementet forventer at oljefond-sjef Yngve Slyngstad & co. slår markedet hvert år, med 0,25 prosentpoeng. Men oljefondsjefen får mindre rom til å drive med aktive veddemål.

Finansminister Sigbjørn Johnsen og ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementet

Finansminister Sigbjørn Johnsen og ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementet la i dag frem Stontingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet i 2009.

Foto: Johan B. Sættem

Fredag la finansminister Sigbjørn Johnsen frem stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet i fjor.

LES: Strammer inn Oljefondets etiske spilleregler

Meldingen viser at Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og hans forvaltere fortsatt skal ha lov til å fortsette å ta veddemål for å gi staten bedre avkastning enn markedsavkastningen.

Etter katastrofeåret 2008 raste debatten om hvorvidt det var riktig å la oljefondet ta veddemål for å slå markedet. Konklusjonen er nå at oljefondet får fortsette med sin aktive forvaltning.

– Det er viktig at det er åpenhet om forvaltningen av våre felles sparepenger, og at det er debatt om den overordnede strategien for fondet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Mindre rom for veddemål

Men rommet for å drive med veddemål for å slå markedet strammes inn, blant annet ved at banken ikke får lov til å låne penger for å ta høyere risiko.

I tillegg pålegges banken å lage systemer som måler og rapporterer såkalt systematisk risiko, og Slyngstad og fondets forvaltere må følge minimumsregler for hvor mye oljefondet kan svinge i forhold til referanseindeksen.

Krever meravkastning hvert år

Finansdepartementet tallfester nå for første gang hvor mye bedre oljefondet forventes å prestere i forhold til markedet. Tallet er et kvart prosentpoeng.

For 2009 tilsvarte 0,25 prosent 6 milliarder kroner.

Det er det samme som departementet har beregnet at oljefondet har hatt i gjennomsnittlig årlig meravkastning siden 1998.