Hopp til innhold

- Nyter fortsatt godt av gullkortet

Bankene tjener fortsatt gode penger på at staten bladde opp det såkalte gullkortet i forbindelse med finanskrisen, mener analysesjef.

DnB NOR

DnB NOR tjente alene nesten halvparten av det en samlet banknæring satt igjen med etter skatt i 2010.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mandag la SSB frem tall som viser at norske banker aldri har tjent mer penger enn i 2010.

Hele 28,8 milliarder kroner ble det økonomiske resultatet for landets 144 banker etter at skatten var betalt. Svært lave tap på utlån, høy rentenetto og valutagevinster var viktige bidrag til de rekordsterke tallene i følge SSB.

Pål Ringholm, Analysesjef kreditt i First Securities

Pål Ringholm, Analysesjef kreditt i First Securities

Foto: First Securities

Men bankene tjener fortsatt gode penger på at staten stilte opp med det såkalte gullkortet i forbindelse med finanskrisen, sier analysesjef Pål Ringholm i First Securities.

- Gullkortet har vært spesielt gunstig for DnB NOR. Pengene fra gullkortet ligger fortsatt på DnB NORs balanse, og så lenge det gjør det, nyter banken fortsatt godt av de gode betingelsene staten ga, sier Ringholm.

LES OGSÅ: Rekordsterkt resultat fra DnB NOR

Den såkalte OMF-ordningen ga bankene rett til å bytte sine beste boliglån i statsobligasjoner, noe som ga tilgang billigere finansiering enn de ellers hadde kunnet skaffe i markedet.

- Har vært viktig for resultatet

Tom R. Svendsen i Warren Bank har 40 års erfaring fra finansbransjen, og er Norges kanskje mest erfarne bankanalytiker. Også Svendsen mener at OMF-ordningen har vært viktig for bankenes resultat i 2010.

- Videreføringen av ordningen som ble etablert i forbindelse med gullkortet har vært viktig for bankenes resultat for 2010, sier Svendsen til NRK.

Han viser til at bankene har fortsatt "å pakke inn" boliglånene med høyest sikkerhet i boliglånsobligasjoner, noe som har sikret bankene mer stabil og langsiktig finansiering.

Svendsen mener at det først og fremst er de unormalt lave tapsavsetninger som forklarer de gode resultatene, samtidig som rentenettoen har blitt holdt oppe.

- Mindre gunstig etterhvert

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR

Foto: Johan B. Sættem

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR sier til NRK at banken gradvis sluttet å bytte til seg statsobligasjoner etterhvert som vilkårene ble endret.

- Vilkårene knyttet til fortrinnsobligasjonene ble justert underveis, og vi sluttet å bruke dem etterhvert. De var gunstige i starten og ble mindre gunstig etterhvert, sier Midteide.

Han sier at banken ikke har satt tall på hvor mye gullkort-ordningen har påvirket resultatet for 2010, og mener at ordningen også var økonomisk god for staten.

Direktør Jan Digranes i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) mener at bankenes resultat i liten grad har blitt påvirket av statens gullkort.

- Jeg tror ikke OMF-ordningen har hatt så stor effekt for bankenes resultat i 2010. Bytteordningen ble gjort på markedsmessige vilkår, og bankene fikk finansiering de ellers ikke ville fått, sier Digranes.

Han mener at det som først og fremst gjør at bankene tjener bra er at rentenettoen holdes oppe på grunn av økt volum samt at tapene er lave.