- Ny boligprisrekord i høst

Boligprisrekorden fra mai 2007 kan bli knust allerede i høst, mener ekspertene.

boligpris
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skaar

Rentemedisinen fra sentralbanksjef Svein Gjedrem har virkelig får fart på boligmarkedet. Hittil i år har boligprisene i Norge steget 12,1 prosent .

Og prisene vil stige videre, mener ekspertene. Kun fattige 3 prosents prisvekst gjenstår før prisene tangerer prisrekorden fra august 2007.

- Vil få ny pristopp i løpet av året

I rekordmåneden august 2007 kostet en norsk gjennomsnittsbolig 24900 kroner pr kvadratmeter. Det er 800 kroner mer enn prisen på dagens gjennomsnittlige norske bolig.

Martin Mæland, konsernsjef i OBOS

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS synes prisoppgangen i boligmarkedet er overraskende stor.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Analytiker Kathrine Boye i Nordea tror det er sannsynlig at boligprisene vil gå forbi det tidligere rekordnivået før jul. Hun mener at de mange rentekuttene virker så sterkt på boligmarkedet at aktiviteten vil holde seg ut året.

- Selv om vi antar at prisene stiger mindre i månedene som kommer enn de har gjort i snitt hittil , kan vi få en ny pristopp kanskje allerede i november, sier Boye til NRK.

Full fart forover

Dagens tall fra eiendomsmeglerne viser at det er god fart i boligmarkedet. Det er om lag ti prosent færre boliger til salgs enn på samme tid i fjor.

Samtidig øker antall solgt boliger, og det går boligene som legges ut omsettes stadig raskere.

- Skrekken har forlatt folk

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS har sett prisene på borettslagsleilighetene i Oslo stige med rakettfart hittil i år. Hele 18 prosent mer koster en borettslagsbolig i Oslo nå i forhold til ved nyttår.

Mæland sier til NRK at han tror på ny prisrekord i høst, og viser til at igangsettingen av nye boliger er svært lav.

Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

Mange mener eiendomsmeglerne liker å 'snakke opp' boligprisene. Men ikke nå. - Det er usannsynlig at vi får en ny pristopp i høst, sier Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmegler-forbund.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Skrekken har forlatt folk, og flere kommer på visninger og legger inn bud, sier Mæland.

Han tror ikke på en like sterk prisutvikling resten av året, men viser til at det ikke er så mange prosentene igjen til den gamle rekorden.

Eiendomsmeglerne mest edruelige

Kanskje overraskende for mange er det eiendomsmeglerne og eiendomsmeglerforetakene selv som har lavest forventninger til prisutviklingen fremover.

Meglerne justerte idag opp sin egen prisprognose til null prosent vekst for 2009. Hittil har meglerne holdt på at prisene i gjennomsnitt for året ville være ti prosent lavere enn for i fjor.

- Mye av prisoppgangen er tatt ut for i år, og vi tror prisutviklingen vil bli ganske flat resten av året, sier Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han har ingen tro på at det blir ny prisrekord i høst.

I gjennomsnitt er nå boligprisene hittil i år lik gjennomsnittsprisen for hele 2008.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.