- Norges Bank øker renta

Norges Bank kommer til å øke renta med 0,25 prosent i dag, mener de fleste eksperter NRK har snakket med.

Norges Bank

Seks av åtte økonomer tror Norges Bank hever renta i dag

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Økonomene frykter at det skal bli for stor avstand mellom den norske renta og renta i USA og EU.

Tross rentenedgang i USA i forrige uke, tror seks av åtte økonomer at sentralbanken skrur opp renta med 0,25 prosent til 5 prosent senere i dag.

Mellom barken og veden

- Jeg tror nok det heller mot en renteøkning. Men Norges Bank er på mange måter mellom barken og veden, sier sjeføkonom i SEB Enskilda, Stein Bruun.

- På den ene siden er alle indikatorer vi har for norsk økonomi meget sterke, og til dels sterkere enn hva Norges Bank tidligere har forutsatt. Men samtidig har usikkerheten økt om veksten internasjonalt, og kronekursen er mye sterkere enn Norges Bank forutsatte, sier Stein Bruun.

Sterk krone

Seniorøkonom Ylva Sövik

Seniorøkonom Ylva Sövik i Handelsbanken

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ylva Søvik, seniorøkonom i Handelsbanken, representerer mindretallet blant ekspertene. Hun tror sentralbanksjefen ikke vil heve renta i dag.

- For det første har vi en langt sterkere krone enn vi så for oss i juni. For det andre har vil hatt langt høyere pengemarkedsrenter enn normalt til den styringsrenten vi har.

Vi har også en betydelig større usikkerhet i internasjonal økonomi, sier Ylva Søvik.

Rentebanen til Norges Bank tilsier en rentetopp på 5,75 prosent i august neste år. Stein Bruun i SEB Enskilda tror Norges Bank vil endre rentebanen de har lagt opp til.

- Jeg tipper at Norges Bank ender på 5,5 prosent mot tidligere 5,75 prosent, sier Stein Bruun.

Rentemøtet i Norges Bank er klokka 14.