- Norge bør innføre euro

BI-professor Arne Jon Isachsen ser mange fordeler ved å bruke euro som pengeenhet i Norge.

Euro
Foto: Jon K. Bjerkan / NRK

Isachsen er professor i internasjonal økonomi ved BI, og mener Norge bør innføre euro som valuta. Selv om vi ikke søker EU-medlemskap.

Han mener det vil gi norske bedrifter stabile priser for varene og forutsigbarhet.

- Hvis du driver en bedrift på Hamar som selger stoler til Tyskland, så vet du eksakt hvor mye du får for de stolene i euro. Da vet du også hvor dyr den stolen er i form av lønninger, for lønningene er også i euro og alle innkjøp er i euro, sier Isachsen til NRK.

Til fordel for forbrukerne

Også vanlige mennesker vil nyte godt av at euro overtar for krona i Norge, mener professoren.

- Hvis du skal reise på tur til utlandet, så er det som om du kunne bruke norske kroner i Berlin og Paris, hvis vi hadde euro. Så det er praktisk. Og mye enklere å handle og sammenligne priser, sier Isachsen.

Finansuroen har vist behov for koordinerte tiltak overfor land i krise. På Island har de økonomiske problemene ført til at 80 prosent av befolkningen er for et EU-medlemskap, og en euro som overtar for den islandske krona.

- Kan forhandle med EU

Vinden i Norge blåser i motsatt retning. Likevel mener Isachsen vi kan erstatte krona med euro gjennom forhandlinger med EU.

Espen Søilen

Espen Søilen

Foto: Bjørnar Eidsmo / NHO

- Det er flere land i verden som har en valuta som ikke er deres egen, uten at de er med på noe valutasamarbeid. Panama er et eksempel der amerikanske dollar er lovlig betalingsmiddel. Og det finnes land som bruker euro selv om de ikke er med i EU. Det er små land, riktignok, sier Isachsen.

Ikke uten medlemskap

Espen Søylen er avdelingsdirektør for internasjonalisering og samfunnsøkonomi i NHO. Han vil også at norske bedrifter skal kunne handle med euro. Derimot liker han ikke tanken på at det skal skje uten et norsk medlemskap av unionen.

- Å oppgi muligheten til å føre en selvstendig pengepolitikk, uten at norske politikere sitter med rundt bordet der pengepolitikken bestemmes, vil være en dårlig idé, sier Søylen til NRK.

Blir for dyrt

Erna Solberg

Erna Solberg.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Partileder i Høyre, Erna Solberg, mener det kommer til å koste Norge for mye å bytte til euro.

- Det er ingen tvil om at vi teoretisk kanskje kunne forhandlet oss fram til dette, men da er jeg sikker på at vi måtte betale en betydelig pris til EU. Vi betaler ganske mye for EØS-avtalen, men for hver særavtale Norge ber om så pleier denne prisen å øke litt på hva de mener vi skal bidra med til annen politikk, sier Solberg til NRK.