NRK Meny
Normal

- Noen er i ferd med å gå under

Forbruksforsker Christian Poppe mener at grensa er nådd for mange etter dagens renteøkning.

Renteoppgang
Foto: Grafikk: / NRK

Norges Banks hovedstyre setter opp renta med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenta blir på 5,5 prosent.

Les: Derfor set Gjedrem opp renta

Christian Poppe er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning. Han mener at renteøkningen i dag kan svi mer for mange enn det som er forventet.

Les: - Verste krisen siden depresjonen

Nærmer oss grensa

Penger

Forbruket kan bli lavere.

Foto: Scanpix / SCANPIX

De siste årene har det vært svært gode lånebetingelser, og Poppe tror mange begynner å nå grensen med ytterligere en renteøkning for hvor mye de klarer å betale på lånet.

- Lånene folk flest har er tatt opp under helt andre forutsetninger enn det vi ser nå. Buffersonen som folk har satt i samarbeid med bankene er nådd, og vi nærmer oss grensa for hva folk tåler, sier Poppe til NRK.

Les mer om Norges Banks pengepolitikk .

Et problem som kan komme til overflaten er at mange har lånt mer enn de trengte til bolig innenfor denne buffersonen.

- Man vet aldri hva folk gjør med penger. Mange har lånt mer penger enn de har behøvd for de har likevel vært innenfor bufferen av hva de har tålt, men de overflødige pengene kan ha blitt brukt slik at folk har bundet seg til andre forpliktelser, som for eksempel biler eller reiser.

Mangler bufferen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har man brukt deler av lånet til å kjøpe bil eller annet som også forplikter økonomisk, kan det være med på å velte økonomien til folk.

- Det kan derfor være at folk ikke har den bufferen som de trenger nå. Noen er i ferd med å gå under. Det ser vi når det gjelder andelsleiligheter. Der har det vært mange intrikate faktorer som gjør at det er vanskelig å ha kontroll over økonomien.

Les: Fleire mistar huset

Poppe tror ikke en skal undervurdere folks pessimisme eller redsel for en vanskelig økonomisk situasjon. Med en svakere økonomi i sikte kan forbruket gå ned. Noe som vil ha konsekvenser også på andre områder.

- Hvis folk lar være å forbruke vil det gå ut over etterspørselen, som igjen kan føre til at arbeidsplasser kan ryke. Dette er faktorer som er vanskelig å balansere. Min store frykt er for det første arbeidsledighet og et fall i boligmarkedet. Det kan fort gå galt for folk har mye i gjeld.

Les: Nybilsalget stuper

Pessimisme kan gå utover forbruket

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Agder, Ellen Kathrine Nyhus, forsker blant annet på økonomisk psykologi og husholdningsøkonomi. Hun er ening i at Norge kan gå inn i en resesjon hvis folk blir pessimistiske.

- Får vi en dreining slik at majoriteten blir pessimistisk, vil typisk nok folk begynne å spare. Det vil gå utover det generelle forbruket, sa Nyhus til NRK.

Hvordan påvirker renteøkningen deg? Og hvordan tror du den vil påvirke Norge?