Hopp til innhold

- Mongstad-lagring lønnsomt

Det vil lønne seg for Norge å bruke penger på å lagre CO2 på Mongstad, mener forskeren Jørgen Randers, som er leder for Lavutslippsutvalget.

Mongstad

Pilotanlegget på Mongstad. Tirsdag gikk olje- og energiminister Åslaug Haga bort fra løftet om både CO2-fangst og oppstart av anlegget i 2010.

Foto: Kyllingmark, Chris / SCANPIX

- Norge burde gjøre C02-håndtering til sin nisje og dermed danne grunnlag for en fremtidsrettet og lønnsom industri, sier han til NRK.

HØR: Lagring framtidsrettet industripolitikk

Denne uken ble det kjent at regjeringen dropper lagring av CO2 fra pilotanlegget på Mongstad fordi det ble for dyrt.

Randers mener derimot at lagring vil være god industripolitikk og skape mange arbeidsplasser.

Jørgen Randers og Helen Bjørnøy

Jørgen Randers. I fjor høst overleverte han daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy Lavutslippsutvalgets utredning om hvordan Norge kan få ned utslippene av klimagasser.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Dårlig tid

Randers sier også at han er lei seg for at Norge har forferdelig dårlig tid på å komme i gang med klimatiltak, og at det å utsette ting et par år, faktisk spiller en veldig stor rolle.

Et av de viktigste tiltakene som Lavutslippsutvalget  foreslo for å få ned klimagassutspillene i Norge, var CO2-fangst og lagring ved alle gasskraftverk.

- Norge påtar seg en pionerrolle når vi har bestemt at gasskraftverket på Mongstad skal ha rensing av CO2, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårtale i fjor.

- Dette er et stort prosjekt for landet. Det er vår månedlanding, la han til. Men i denne uken sa regjeringen at det vil bli for dyrt å få til CO2-lagring på Mongstad.

Randers sier også at hvis regjeringen dropper CO2-lagring på  Mongstad, bør den heller bruke pengene på alternativ energi eller klimakvoter i rike land i stedet for å få ned CO2-utslippene.

- Det viktigste er å finne en klimavennlig livsstil for de rike menneskene, ikke for de fattige, mener han.