Hopp til innhold

- Mest lønnsomt å la oljen ligge

Dersom oljeprisen fortsetter å stige og overstiger avkastningen i Oljefondet, vil Norge tjene mer på å la oljen ligge på havbunnen enn å pumpe den opp nå, mener forsker i Statistisk sentralbyrå.

Oljeplattform
Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Når oljeprisen øker raskere enn avkastningen på investeringer i Statens Pensjonsfondet, vil Norge på sikt tjene penger på å redusere tempoet i oljeutvinningen, mener forsker Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå.

Bare det siste året er olje blitt mer enn dobbelt så dyr, og handles nå til over 140 dollar fatet.

Spådommer

- I praksis er det jo ingen som vet hva prisene på olje og gass vil være i fremtiden. De siste årenes utvikling har demonstrert det til fulle. Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2004 før det internasjonale energibyrået sammen med mange tilhengere trodde på en oljepris på mellom 20 og 30 dollar fatet, sier Holmøy.

Nå mener de fleste at oljeprisen kommer til å stige enda mer. Alexei Miller, sjefen i verdens største naturgassselskap Gazprom, spår oljeprisen opp i 250 dollar i nær fremtid.

- Leverandørindustrien har fått diktere

Slik oljeprisene har utviklet seg, ser man i ettertid at det hadde vært mye mer lønnsomt for Norge å sakke utvinningstempoet, mener Erling Holmøy. Forskeren tror hensynet til høye oljeintekter har måttet vike for hensynet til store oppdrag i leverandørindustrien.

- Hensynet til en stabilt høy produksjon i leverandørindustrien førte til en for stor og for rask kapasitet på sokkelen, og dermed en for stor og rask oppumping av oljen.

- Leverandørindustrien på land har fått lov til å diktere for mye av tempoet i oljeutvinningen, sier han.

- Oljeselskapene kan forsvinne

Høyres Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen (Høyre)

Foto: NRK

Det står i skarp kontrast til ønskene til oljeindustrien og staten som nå vil sikre framtidige inntekter med nye olje- og gassfelt, som hovedsaklig ligger i Nord Norge. Høyres energipolitiske talsmann Ivar Kristiansen mener det haster.

- Vi kan ikke risikere at oljeselskapene som har hele verden som arena, mister interesse for norsk sokkel. Det vil bare medføre at resten av Europa og verden da sikter mot Russland.

Erling Holmøy er skeptisk til resonnementet.

- Dette med at det kan være for sent og at oljeselskapene vender Norge ryggen har vi hørt flere ganger før.

- Må omstille oss

Lars Haltbrekken
Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Lars Haltbrekken, som er leder i Naturvernforbundet, er enig i at det kan være mest lønnsomt på flere måter å oljen ligge.

- Jeg tror nok at Norge uansett må begynne å omstille seg og satse på andre næringsveier enn bare olje. Og jo før vi gjør det, jo bedre er det. For hva skal vi gjøre den dagen oljen uansett tar slutt?