Hopp til innhold

- Sykelønnskutt hjelper ikke

Innføring av karensdager og kutt i sykelønnsordningen slik Trygve Hegnar foreslår, vil kun ramme de svakeste, mener arbeidslivsforsker.

NRK har mottatt mange reaksjoner på saken der blant annet redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen spår at regjeringen med Jens Stoltenberg i spissen vil måtte kutte i dagens sykelønnsordning.

Nina Amble, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet

Nina Amble, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Foto: Arbeidsforskningsinstitittet

LES: – Slutt på full lønn under sykdom

Seniorforsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet mener at innføring av en karensdag og redusert lønn ved sykdom ikke vil fungere etter hensikten.

Arbeidsforskningsinstituttet er et heleid statlig aksjeselskap. Styringsansvaret er delegert til høgskolene i Oslo og Vestfold, og Universitetet i Agder.

- De som rammes av en karensdag er ikke de samme som idag har et problematisk sykefravær, men tvert i mot de som har midlere og lavt sykefravær, sier Amble.

Arbeidslivsforskeren mener også at det vil være lite kløktig av regjeringen å stramme inn på lønn til arbeidstakere under sykdom til for eksempel 80 prosent.

- De som trenger pengene mest vil rammes av kutt

- Det å innføre kutt i sykelønnen til for eksempel 80 prosent vil kun ramme de svakeste, de som trenger pengene mest, sier Amble. Hun mener at det beste vil være å innføre økt inntektsskatt som investeres i ordninger for å redusere sykefraværet.

Men har ikke Hegnar et poeng når han peker på at sykelønnsordningen koster 39 millarder kroner i året, at en så god ordning rett og slett ikke kan vedvare?

- Ja, men da ligger det implisitt i det du sier at folk er borte fordi de skulker og har dårlig moral, og dette vet vi ikke er poenget, sier Amble.

LES: – Sviktende arbeidsmoral hovedårsak til høyt sykefravær

LES: - Svekker ordningen

- Tjener mer ved å være hjemme enn på jobben

På NRK.no har diskusjonen rast etter gårsdagens brannfakkel fra Trygve Hegnar og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, og mange lesere har sterke meninger.

Følg diskusjonen her

"Hvis jeg ikke er helt bra og vil være hjemme noen dager så får jeg ca 105% av lønna i lommeboka (slipper utgiften med å reise til jobben)", skriver nn.

Vedkommende mener at sykelønna bør reduseres allerede nå, fordi at "alle slappfisker og reellt syke tåler å tape noen hundrelapper på sykefravær. "

- Ville blitt tvunget på sosialen

Sharon skriver på sin side at hun trolig ville blitt tvunget til å gå på sosialkontoret for å få penger til å få dekket husleie og strøm, dersom det ble innført kutt i sykelønnen.

"Dersom jeg var tvunget pga økonomi til å gå tilbake til arbeid ville det vært umulig å ha kapasitet til å bli frisk igjen og heller ikke ha omsorgen for mine barn. Det hadde vært dyrere for staten i lengden", skriver sharon.

Delta i diskusjonen her

LES: SV advarer mot svensk sykmeldingsmodell