NRK Meny
Normal

- Krise for verftsindustrien

Norske verft og leverandørindustrien går tøffe tider i møte. - Halvparten av norske verft står uten oppdrag til sommeren, sier næringsminister Trond Giske.

Trond Giske, næringsminister

Nærings og handelsminister Trond Giske inviterte mandag Wenche Nistad i ek, Gunn Owesen i Innovasjon Norge og Gisele Marchand i Eksporfinans til samtaler for å få deres syn på norsk eksportindustri.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Som fersk næringsminister møtte Trond Giske i dag lederne for Eksportfinans, Innovasjon Norge og GIEK for å høre hvordan det egentlig står til med norsk eksportindustri.

Svaret var at det er full krise. Antall nykontraheringer av skip har falt med 90 prosent innen internasjonal skipsbygging fra 2007 til første halvår 2009.

Problemet er at det er overkapasitet både i shippingflåtene og hos skipsverftene. Så godt som ingen bestiller nye skip hos norske verft - noe som trolig vil bety at mange kommer til å miste jobbene sine i tiden som kommer.

LES: Ordretørke i to år?

- Verfts og leverandørindustrien har hatt et godt år i 2009. Nå er de for alvor på vei inn i krisen, og kommer til å få store utfordringer i 2010 og 2011, sier nybakt næringsminister Trond Giske til NRK.

Sveiser

Allerede til sommeren er ordrebøkene tomme hos mange norske verft. Fordi verftene er en betydelig arbeidsgiver i mange små kommuner, kan ordretørke bety dramatisk økt ledighet.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Ingen pengeløfter til industrien

Som kulturminister hadde Giske velfylt lommebok og penger til mange gode formål. Som næringsminister, er virkeligheten en helt annen.

Giske kom i dag ikke med noen lovnader om friske penger til en kriserammet verftsindustri.

- Det blir veldig feil å kaste gode penger etter dårlige, men det er veldig viktig å ta vare på og utvikle kompetansemiljøene som trengs når konjunkturene snur, sier Giske.

LES: Kompetanseflukt fra maritim industri

Han sier at regjeringen vil gjøre sitt for at industrien skal være klar til å konkurrere igjen den dagen konjunkturene snur og ordrene igjen begynner å strømme på.

- Verdensledende også etter krisen

I løpet av noen uker skal lederne for de statlige institusjonene Eksportfinans, Innovasjon Norge og GIEK, gi råd til næringsministeren om hvorvidt de norske rammebetingelsene og finansieringsordningene er fleksible nok i forhold til konkurransesituasjonenen med andre land.

- Verftsnæringen og leverandørindustrien til shipping, olje og gass har problemene foran seg. Veldig få ordrer kommer inn, og ordrereservene er uttømt fra 2.halvdel 2010, sier leder for Eksportfinans, Gisele Marchand.

Hun er glad for Giskes initiativ til dialog, og mener det er viktig at de statlige virkemidlene og tiltakene gjennomgås allerede nå, for å gjøre nedturen for konkurranseutsatt industri minst mulig.

Gunn Ovesen i Innovasjon Norge mener at det er svært viktig at Norge tar vare på kompetansen i verftsindustrien også i dårlige tider.

- Dette er en næring der Norge er verdensledende, og det er viktig at Norge klarer å beholde den og videreutvikle den slik at vi fortsatt er verdensledende når vi kommer gjennom krisen, sier Ovesen.