Hopp til innhold

- Kina forbi USA i løpet av 10 år

- Det er nærmest uunngåelig at USA vil bli forbigått av Kina i løpet av det neste tiåret som verdens største økonomi. Det mener Niall Ferguson, som er en av verdens mest anerkjente eksperter på økonomisk historie.

Niall Ferguson, professor i økonomisk historie ved Harvard-universitetet

USAs vil i løpet av få år bli tatt igjen av USA som verdens økonomiske supermakt. Det mener Niall Ferguson, som er en av verdens mest anerkjente økonomiske historikere. Bildet er tatt under et fordrag Ferguson holdt i Oslo torsdag.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Skagenfondene

Harvard-professor Niall Ferguson er av Time Magazine kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

Torsdag er han i Oslo i anledning Skagenfondenes nyttårskonferanse, der han holder foredrag om verdensøkonomien etter finanskrisen.

- I løpet av det neste tiåret vil Kina gå forbi USA som verdens største økonomi. Finanskrisen og gjeldseksplosjonen i den vestlige verden har akselerert Østens betydning i verdensøkonomien, sier Ferguson.

Han mener at tidligere spådommer om at Kina vil gå forbi USA først om 15-20 år må revurderes fordi finanskrisen i de vestlige landene ble løst ved å ta opp mer gjeld.

Nå har USA og flere vestlige land store problemer med å betjene denne gjelden - og budsjettkutt og skatteøkninger er tvingende nødvendig. Ferguson tror USA vil måtte kutte kraftig i offentlige utgifter i tillegg til å øke skattene, og at kuttene blir kraftigere jo lenger de utsettes.

LES OGSÅ: Imperiebyggeren Kina kjøper opp selskaper verden rundt

LES OGSÅ: Advarer mot kineserne

- Kan være godt nytt for Norge

Men Kinas fremmarsj som verdens økonomiske stormakt kan være godt nytt for råvarenasjonen Norge, som har mye av det kineserne trenger, mener professoren.

LES OGSÅ: Orkla selger Elkem til Bluestar

- Det interessante er i hvilken grad Norge kan nyte godt av det som vil bli kinesernes århundre. Kineserne trenger naturressurser og høyteknologi som de ikke har kapasitet til å lage selv, sier Ferguson til NRK.no.

Han mener at et Kina på full fart fremover er godt nytt for verdensøkonomien, når så store deler av den vestlige verden har gjeldsproblemer.

- Det økonomiske skiftet i verden er radikalt og skjer veldig hurtig, sier han, og viser til at USAs andel av verdens verdiskapning er fallende mens det motsatte er tilfellet for Kina.

LES OGSÅ: – Kineserne er som vampyrer

- USA vil slå tilbake

Professor Øystein Thøgersen ved Norges Handelshøyskole synes Ferguson er for pessimistisk på USAs vegne.

- Det er lett å være enig i at Kina vil dominere verdensøkonomien over tid, men jeg mener at Ferguson er for pessimistisk når det gjelder USA. Jeg mener at USA har flere muligheter til å betjene sin gjeld, sier Thøgersen.

Han mener at det i flere tiår har vært vanlig blant økonomer å undervurdere USAs økonomiske muligheter.

- USA vil slå tilbake, sier Thøgersen.