- Kan ikke kontrollere nettspill

Selv om regjeringen forbyr nettspill via bankene, vil det ikke hjelpe, mener tidligere ESA-president.

- Det kan være vanskelig å kontrollere og det er jo så mange måter å organisere seg på her, så det blir vanskelig å identifisere transaksjoner med nettspill, sier Knut Almestad, tidligere ESA-president.

Ifølge EFTAs overvåkingsorgan kan Norge lovlig sperre nettspill via bankkort, slik USA vurderer. Men Hele EØS-området sliter så lenge internettselskapene befinner seg andre steder i verden.

Flere spillavhengige

Å sperre pengestrømningner på denne måten kan stride imot EØS-reglene, hvis ikke det finnes veldig gode samfunnsmessige grunner.

Hittil i år har det kommet 123 nye henvendelser til Blå Kors om spilleavhengighet. Det anslås at 10-15 prosent dreier seg om internettnettgambling.

- Vi bør få til dette så fort som mulig for vi ser at spillingen på nett har en voldsom økning. Det dobles nesten fra år til år, sier kulturminister Trond Giske.

Svensk løsning

Her i landet spilles det for fire milliarder i året.

I Sverige har det statlige tippeselskapet begynt å tilby poker, men Norsk Tipping har ingen slike planer om å la spillpengene bli i landet.

Sperres nettspill til utlandet, må sperren gjelde i Norge også mener, Almestad:

- Det som gjelder for noen spill som er tillatt må jo også være tillatt for andre spill.

Unngå bankkortsperre

Det er allerede umulig å bruke kredittkort til å spille på nettet, men foreløpig kan en bruke bankkort, dersom en har penger på kontoen.

Ifølge en rundspørring NRK har gjort, kan det bli flertall i Stortinget for å sprerre også for bruk av bankkort. Men da finnes det andre løsninger for spillerne og spillselskapene.

- Det er online-banker hvor folk kan flytte penger fram og tilbake som de vil og som brukes av gamblere i hele verden, sier Thomas Udness, markedssjef i nettspillselskapet Unibet.

Internettbanker

For eksempel finnes Net-teller, som er en av verdens største banker, og auksjonsstedet eBay eier Pay-pal, som er en annen onlinebank-løsning.

En kan altså sette penger inn på en bank på internett der en også kan bruke pengene til å kjøpe andre varer.

- Dermed kan ingen sperre disse bankene. Disse bankene er ikke norske og ligger ikke i Norge, og jeg tror det blir meget vanskelig for da inkluderer man også alt annet kjøp på internett og ikke bare nettspill, sier Udness.