Hopp til innhold

- Kan føre til mobbing

Mobbing av barn, utfrysning på arbeidsplassen og negative ytringer fra naboer. Det mener Skattebetalerforeningen er blant de uheldige konsekvensene av å offentliggjøre skattelistene.

Jon H. Stordrange, Skattebetalerforeningen

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skatttebetalerforeningen svarer på spørsmål om skattelistene på nettmøtet på nrknyheter.no.

Foto: Tor Helge Haugland / NRK

Foreningen mener offentliggjøringen oppmuntrer til ren kikking.

Administrerende direktør Jon H. Stordrange stilte i dag til nettmøte om temaet her på nrknyheter.no.

Les svarene her !

Ikke alle er like fornøyde med at nordmenns inntekter og skatteutgifter legges ut på nett.

Skattebetalerforeningen har startet en underskriftskampanje mot praksisen, og i skrivende stund har 4985 personer skrevet under på oppropet.

- Oppmuntrer til nysgjerrighet

Administrerende direktør Jon H. Stordrange mener publiseringen av skattelistene er ren kikking i folks private opplysninger.

- Det oppmuntrer til nysgjerrighet. Dette kan være ubehagelig og kan føre til uønskede konsekvenser for noen. Folk med lav lønnsinntekt kan føle seg stigmatisert, sier Stordrange til NRK.

Han frykter også at opplysningene kan føre til datakriminalitet, og mener praksisen kan være i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

- Opplysningene kan også misbrukes. De kan bidra til å gi et fullstendig bilde av noens økonomi, og dette kan igjen brukes til datakriminalitet, sier Stordrange.

- Har sin pris

Steinar Mediaas

Økonomiredaktør Steinar Mediaas.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

En meningsmåling utført av Synovate for Skattebetalerforeningen viser at kun én av tre spurte støtter offentliggjøringen av skattelistene.

- Offentliggjøringen av skattelister har sin pris. Den betales først og fremst av de rikeste og de fattigste, skriver NRKs økonomiredaktør Steinar Mediaas i en kommentar .

Les også: - Dette er økonomisk pornografi!

Er skattelistene nødvendig informasjon, eller grafsing i folks privatliv? Si din mening nederst i artikkelen.

Les mer om skattelistene

Slik leser du skattelistene

Kreative søk i skattelistene

Søk i skattelistene