Hopp til innhold

- Islandsk kollaps rammer Norge

Nordmenn kan bli nødt til å betale for islandske bankers knall og fall.

Islands hovedstad Reykjavik

Islands hovedstad Reykjavik.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Mandag overtok den islandske staten mesteparten av banken Glitnir, og tirsdag nedgraderte analysebyrået Fitch tilliten til Islands største bank Kaupthing.

Ingolfur Bender i Glitnir tegner et bilde av islendinger som forbereder seg på dårligere tider fra hovedkvarteret i Reykjavik.

- De nordiske sentralbankene har en avtale om å hjelpe hverandre, og kollapser en av de store islandske bankene så rammer det Norge, sier sjeføkonom Ingolfur Bender i Glitnir.

Har penger nok

Ifølge kredittanalytiker Erik Alsaker i Nordea, har vi penger til å redde islendingene.

- Med tre så store land, i forhold til Island, så skal det ikke være et problem. Vi kan redde dem hvis vi vil, sier Alsaker til NRK.

Les: Økonomisk krise på Island

Islandsk bankkollaps har vært spådd lenge. Og de store islandske bankene har vokst seg så store at den islandske sentralbanken kan få problemer med å redde dem.

I mai gikk den svenske, danske og norske staten sammen om gi et støttelån den islandske sentralbanken kunne bruke hvis den kom i knipe.

Ingolfur Bender sier islendingene ser støtten i mai som et tegn på at de nordiske sentralbankene står samlet.

Både Norges Bank og Finansdepartementet sier til NRK at de ikke kan gå ut med om de har laget en konkret kriseplan i tilfelle islendingene skulle få problemer.

Risikabelt raid

Islands banker har vokst seg store på å låne inn penger billig som de har lånt videre til investeringer og oppkjøp i utlandet. Men lånene de har hentet inn forfaller før de får pengene de har lånt ut tilbake.

Dermed må disse lånene fornyes. Frem til i fjor sommer var det en smal sak, men nå sliter islendingene med å få fornyet lånene.

Og siden bankene har vokst seg store i forhold til resten av økonomien, kan ikke islendingene kjøpe ut bankene hvis problemene skulle tårne seg opp slik amerikanerne har gjort.

- Mer å hente for Norge

Ifølge Alsaker i Nordea var ikke det bare for å være snille med en lillebror som kan ha satset litt over evne.

- Vi har en tettere tilknytning til Island enn det mange andre land har, og derfor er det mer å hente for Norge å hjelpe dem, sier Alsaker.

Islandske kroner har nærmere halvert seg det siste året. Inflasjonen er på 14 prosent og islendingene kutter kraftig i forbruket. Samtidig har islandsk eksport blitt billig og vokser kraftig.

Sjeføkonom Ingolfur Bender, sier islendingene er vant til at økonomien svinger og tror eksport av fisk og aluminium skal gi islendingene en ny vår i 2010.

Da i verste fall etter at blant andre den norske sentralbanken har reddet dem.