Hopp til innhold

- Ikke grunnlag for å øke renta

De norske bankene økt sine marginer kraftig det siste året. - Nå bør de vise samfunnansvar og ikke sette opp boliglånsrentene, sier LO-økonom.

Eystein Gjelsvik
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det siste året har norske banker kunnet øke sine utlånsmarginer kraftig i et rentemarked som har falt som en sten. Forrige uke satte Norges Bank opp renta for første gang på mer enn ett år.

Bankenes viktigste rente, pengemarkedsrenten, reagerte svært lite på rentehoppet.

LES: Setter opp renta

Bankene har mye å gå på. De har mye bedre resultater enn forventet, og lave tap, så de har god råd til å vente med å sette opp renta

Eystein Gjelsvik, utredningsleder i samfunnspolitisk avdeling i LO

LO-økonom Eystein Gjelsvik mener at DnB NOR og andre norske banker nå må vise samfunnsansvar og ikke sette opp rentene, til tross for rentehoppet fra Norges Bank.

Men bankene er ikke veldedige organisasjoner. Hvorfor bør de da likevel ta et samfunnsansvar?

- Vi aksepterer at bankene skal tjene penger til sine aksjonærer i et marked. Men bankene er i en spesiell stilling. Det er ingen andre næringer som har fått politikerne til å rigge opp støtteordninger for seg slik at de kunne ri av krisen, så og si med gullkortet åpent, sier Gjelsvik.

Den eneste banken som foreløpig har økt rentene er Nordea, som mandag satt opp innskudds- og utlånsrentene med 0,25 prosentpoeng.

- Leit om kundene flykter

Nordeas informasjonssjef Thomas Sevang er uenig i at det er uansvarlig av banken å sette opp renten nå.

Thomas Sevang

Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea

Foto: Nordea

Han viser til at bankens innlånskostnader er økt, og at bankene finansierer seg med lån som både har kort og lang tidshorisont.

- Den langsiktige finansieringen skjer til høyere kostnader enn pengemarkedsrenten, sier Sevang.

Er dere redde for at kundene nå vil flykte til andre og billigere banker?

- Vi tar våre kunder på alvor, og synes det vil være leit om de flykter på grunn av dette. Men vi vet at vi må være konkurransedyktige over tid, og tror ikke at kundene skal bekymre seg for dette. Men det er alltid vanskelig å være først ute, sier Sevang.

Bankenes lånemarked upåvirket av rentehoppet

I pengemarkedet, som er markedsplassen der bankene låner penger av hverandre, har rentene knapt beveget seg i det hele tatt siden rentebeslutningen fra Norges Bank.

Aud-Helen Rasmussen informasjonsdirektør i Dnb NOR

Aud-Helen Rasmussen, informasjonsdirektør i Dnb NOR

Foto: Dnb NOR

Det er normalt endringene i tre måneders pengemarkedsrente, den såkalte NIBOR-renten, som er viktigst for bankenes vurdering av nivået på innskudds- og utlånsrentene.

Trenden de siste månedene har vært at pengemarkedsrentene stiger.

Musestille fra DnB Nor

DnB Nor tjener penger som gress for tiden, og fikk et driftsresultat for 3.kvartal på 5 milliarder kroner.

Informasjonsdirektør Aud Helen Rasmussen ønsket i går ikke å la seg intervjue av NRK om i hvilken grad banken vil ta samfunnsansvar i forbindelse med rentesettingen.

Tirsdag ettermiddag hadde DnB NOR foreløpig ikke endret sine rentebetingelser i kjølvannet av Norges Banks rentehopp, men banken vil trolig gjøre en ny vurdering i løpet av dagen.