NRK Meny
Normal

- I dag øker han renta

I dag setter trolig sentralbanksjef Svein Gjedrem opp den norske styringsrenta for første gang på over ett år. - Norges Bank vil neppe ta særlige hensyn til industrien, mener sjeføkonomer.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Sist gang Norges Bank satte opp styringsrenta var i slutten av juni i fjor. Siden 15.oktober 2008 har Norges Bank til sammen kuttet renta med hele 4,5 prosentpoeng.

Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført venter 9 av 11 økonomer at hovedstyret i Norges Bank i dag setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng, til 1,5 prosent.

Sentralbanksjef Svein Gjedrems dilemma er å finne den renta som passer både for norske husholdninger som opplever gode økonomiske tider, og en eksportindustri i krise.

- For husholdningenes del er utsiktene ganske gode. På den annen side sliter eksportindustrien, og kronekursen er sterk, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i DnB Nor.

Orskaug tror Gjedrem i dag hever renta med et kvart prosentpoeng.

LES: - Krise for verftsindustrien

LES: Noregs Bank endrar ikkje renta

- Politikerne må selv ta ansvaret for industrien

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1-guppen vil ikke være skråsikker på at Svein Gjedrem øker renta dag. Hun tror likevel at Norges Bank legger på renta med 0,25 prosentpoeng.

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom Elisabeth Holvik venter at Norges Bank i dag starter med rentehevinger på veien mot et mer normalt rentenivå.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det som øker sannsynligheten, er at oljepengebruken i statsbudsjettet var langt større enn det som var ventet, noe som øker det innenlandske presset i Norge, sier Holvik til NRK.

Så Gjedrem kommer ikke til å gjøre politikernes jobb?

- Nei, og der har Gjedrem vært veldig tydelig i sine uttalelser i det siste, der han sier både kronekursen og størrelsen på eksportsektoren er et politisk ansvar, mens Norges Banks jobb er å holde inflasjonen under kontroll, sier Holvik.

LES: Billigere ferie for nordmenn

- Vil trolig gå forsiktig frem

Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken venter at renta i dag settes opp med 0,25 prosentpoeng. Han mener spenningen knytter seg til hva sentralbanken vil si om den videre rentesettingen i månedene som kommer.

- Det vil være svært overraskende derom Norges Bank på nytt holder renta uendret, sier Mork, som ikke tror at Norges Bank vil ta spesielt hensyn til konkurranseutsatt industri og kronekursen i rentesettingen.

- Uttalelser fra Norges Bank over de siste ukene tyder imidlertid på at sentralbanken vil gå forsiktig frem med å heve renta, for å unngå at kronen styrker seg videre, sier Mork.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork

Sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror ikke at kronekursen vil styrke seg ytterligere dersom Norges Bank i dag setter opp renta med 0,25 prosentpoeng.

Foto: NRK

Handelsbankens sjeføkonom har liten tro på at sentralbanken vil "straffe" regjeringen gjennom å stramme kraftig til i rentepolitikken fordi oljepengebruken over statsbudsjettet ble vesentlig høyere enn ventet.

Rentebeslutningen fra Norges Bank offentliggjøres klokka 14.00 i dag. Samtidig offentliggjør sentralbanken sin tredje Pengepolitiske Rapport for året.