NRK Meny
Normal

- I år får du fornuftige pakker

Finanskrisen gjør at folk tenker seg bedre om når de gjør unna julehandelen. Men vi bruker trolig minst like mye penger som i fjor.

En undersøkelse TNS Gallup har utført for Bankenes betalingssentral (BBS) viser at 26 prosent av befolkningen sier de vil gjøre mer fornuftige julegaveinnkjøp i år.

Bruker like mye som før

– Det norske folk planlegger å julehandle som før, undersøkelsen viser at finanskrisen i svært liten grad har nådd folks jule- eller husholdningsbudsjetter. Men ting tyder på at vi i større grad vil tenke oss om før vi handler julegaver i år, skriver kommunikasjonsdirektør Stein-Arne Tjore i BBS i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen vil 80 prosent bruke om lag like mye penger i år som i fjor på gavekjøp. Det vil si et sted mellom 2000 og 6000 kroner.

Prognoser fra Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon viser at hver nordmann i gjennomsnitt vil bruke rundt 2 550 kroner. Dette er cirka 2 prosent mer enn i fjor.

Til sammen utgjør dette 12,1 millarder kroner.

Blandet glede

Av dem som oppgir at de vil bruke mindre penger på gaver i år, er det få som oppgir finanskrisen som årsak.
I stedet svarer blant annet mange at folk har alt fra før.

- Vår konklusjon er at julehandelen i stor grad styres av andre faktorer og at det vil bli en hektisk handletid for de fleste i år igjen, sier Tjore.

I undersøkelsen har man også spurt om følelsene knyttet til julehandelen.
Tre av fire menn sier de gruer seg, mens over halvparten av kvinnene oppgir at de gleder seg. Kvinnene starter også tidligere med innkjøpene.