Hopp til innhold

- Historisk dårlig oppgjør

I dag trappes kommunestreiken opp. Rundt 3000 ansatte i Alta, Arendal, Steinkjer, Kristiansund og Oslo legger ned arbeidet.

Streikende Unio-medlemmer
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Dermed er i alt 11.000 kommunalt ansatte i streik, men arbeidsgiverne skjønner ikke hvorfor de ansatte streiker.

Administrerende direktør i KS, Olav Ulleren

Olav Ulleren.

Foto: KS

Arbeidsgiverorganisasjonen KS er usikker på hva arbeidstakerne nå faktisk krever.

- Jeg er litt usikker på det, men jeg skjønner jo ut fra det de har sagt at de mener at den gruppen de representerer fortjener mer lønn, sier administrerende direktør i KS, Olav Ulleren.

- Historisk dårlig

Helga Hjetland er forhandlingsleder for de UNIO-organiserte i kommunene. Hun er oppgitt over at KS-lederen ikke skjønner hvorfor de streiker.

- Vi fikk ikke en anstendig lønn for førskolelærere, sykepleiere og fysioterapeuter. De har bare fått det generelle tillegget pluss litt til. Vi streiker fordi lærerne faktisk ikke får den samme lønnsutviklingen som resten av kommunal sektor for femte år på rad, sier Hjetland.

Rammen i årets lønnsoppgjør for kommunal sektor ble 6,3 prosent, høyere enn både oppgjøret i privat sektor og for de statsansatte. Derfor kaller KS årets oppgjør for et historisk godt oppgjør. Dette provoserer Hjetland.

- Når halvparten av de ansatte i kommunene som har høyskole- og universitetsutdanning på tre og fire år får mindre enn 15.000 i det sentrale oppgjøret, så kaller ikke jeg det historisk godt. Jeg kan nesten si at det er historisk dårlig, sier hun.

Ny opptrapping torsdag

Helga Hjetland

Helga Hjetland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Når UNIO i dag utvider streiken med 3000 ansatte, er det nok engang hovedsaklig lærere, sykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter som tas ut.

Blir det ingen snarlig løsning på konflikten, vil ytterligere 2500 bli tatt ut allerede på torsdag. En slik utvidelse synes svært sannsynlig. For etter hva NRK kjenner til, er det heller ikke i dag planlagt noe møte partene imellom for å løse den fastlåste konflikten.

- Vi må vel erkjenne at vi har noe å snakke om, sier Hjetland. Hun vil ikke si om hun kommer til å ta kontakt med KS med det første.

- Spekulerer KS i tvungen lønnsnemd?

- Jeg vet ikke hva de spekulerer på. Vi har et veldig anstendig og ansvarlig uttak, og vi har tatt ut 10.000 lærere og veldig få helsearbeidere. Det skal altså ikke true liv og helse, sier Hjetland.

KS avviser at de spekulerer i at regjeringen vil tre inn i konflikten ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

- Vi ser ikke på tvungen lønnsnemd som noen god løsning, sier Olav Ulleren.