Hopp til innhold

- Hellas må rydde opp selv

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener høy statsgjeld i flere euroland og internasjonal valutauro kan bety at norske boliglånsrenter vil være lave lenge.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener at grekerne selv må redde seg ut av den vanskelige økonomiske situasjonen landet er i.

Foto: Johan B. Sættem

Hellas er i store økonomiske problemer etter at landet har levd over evne på lånte penger over lang tid. Hellas betaler nå dobbelt så høy rente på sin langsiktige gjeld som det EU-landet Tyskland gjør.

Mandag ettermiddag skal finansministrene i eurosamarbeidet møtes for å diskutere mulige tiltak som kan støtte kriserammede Hellas.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea har imidlertid ingen tro på at EUs finansministre vil komme løpende med pengesekken for å redde Hellas ut av den økomiske knipen landet er i.

- Det har versert rykter i markedet i et par måneder om at det skal komme en krisepakke, men det har jeg overhodet ingen tro på, sier Juel til NRK.

LES: – Nær enighet om Hellas-plan

LES: Lagarde avviser Hellas-vedtak mandag

- Må rydde opp selv

Hellas har tidligere forpliktet seg til å kutte underskuddet på statsbudsjettet fra 12,7 prosent ved utgangen av 2009, til 8,7 prosent av BNP i løpet av året.

- Det er ikke snakk om at noen krisepakke kan redde Hellas ut av klørne av behovet for å stramme inn. Eneste vei ut av dette er at landet strammer inn pengebruken og gjennom det gjenreiser tilliten i markedet, sier Juel.

På den måten kan landet igjen få lånt penger til en lavere rente, mener sjeføkonomen.

LES: Voldelige sammenstøt i Hellas

LES: Demonstranter mot budsjettkutt

Betaler dobbelt så høy rente som Tyskland

- Det er ventet at Hellas ved utgangen av året har en statsgjeld som er 125 prosent av BNP, sier Pål Ringholm, som er analysesjef for kreditt i First Securities.

Ringholm forteller at mens den greske stat i fjor sommer betalte anslagsvis ett prosentpoeng høyere rente enn Tyskland, er forskjellen nå økt til tre prosentpoeng.

Det gjør at grekerne i dag betaler nesten dobbelt så høy rente på sin statsgjeld med ti års løpetid som det tyskerne gjør.

LES: Tyske politikere: – Hellas kan selge øyene sine

Pål Ringholm, Analysesjef kreditt i First Securities

Hellas betaler nå like høye renter på sin gjeld som norske aksjeselskaper med høy risiko betalte sommeren 2007, sier Pål Ringholm, som er analysesjef for kreditt i First Securities.

Foto: First Securities

- Største oppbygging av gjeld siden krigen

Ringholm sier til NRK at den oppbyggingen av statsgjeld som man nå ser i Europa har man ikke sett maken til siden andre verdenskrig.

Problemet med et høyt internasjonalt gjeldsnivå, kan være reduserte vekstmuligheter også for land som ikke er forgjeldet, mener Ringholm.

I tillegg til Hellas, sliter også land som Spania og Storbritannia med høy statsgjeld.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener at når så mange land samtidig må kutte i offentlige utgifter, betyr det lav vekst i toneangivende euroland i tiden som kommer.

- Kan bety lave norske renter

Kombinert med med valutauro rundt euro, dollar og britiske pund kan det gjøre at presset på norske kroner tiltar i styrke.

Norges solide offentlige finanser og oljesmurte overskudd kan igjen føre til at kronen blir en favoritt blant valutaspekulantene.

- Det kan gjøre at kronekursen blir uønsket sterk, sier Juel.

- Det betyr vel lave renter lenge og er dermed godt nytt for norske boliglånskunder. Hvem vil det være dårlig for?

- Det vil være dårlig for norsk eksportindustri. Det vil bety at Norges Bank ikke hever renten så mye som sentralbanken hadde tenkt, ulempen er at arbeidsledigheten i eksportindustrien vil øke, avslutter Juel.

LES: Generalstreik lammet Hellas