- Hellas er ikke et fattig land

Hellas står på konkursens rand, og må betale skyhøye renter på sine lån. Likevel mener landets statsminister George Papandreu at landet er langt fra fattig.

Video Hellas er ikke et fattig land

Den greske statsministeren George Papandreou mener at det er svært viktig for landet å komme den svarte økonomien til livs.

Den greske statsministeren George Papandreou er en av flere statsledere som er i Oslo mandag for å diskutere mulige veier ut av en situasjon med galopperende arbeidsledighet og svake vekstutsikter globalt.

LES: Topptung jobbkonferanse i Oslo

Papandreu åpnet med å takke Norge og statsminister Jens Stoltenberg for hjelpen da hans far Andreas Papandreou var i eksil under det greske diktaturet.

- Da hadde han norsk pass, sa Papandreou til latter fra salen.

Hellas er det europeiske landet som mer enn noe annet har fått merke følgene av store låneopptak og finanskrisens herjinger, og sliter med tosifret arbeidsledighet.

- Hellas ikke noe fattig land

Landet tvinges nå til dramatiske kutt i offentlige budsjetter for å få økonomien på fote igjen - og lever hovedsakelig på lån fra EU og IMF.

Steinar Mediaas er økonomiredaktør i NRK

Økonomikommentator Steinar Mediaas i NRK mener Hellas store svarte økonomi er et kjempeproblem for landet.

Foto: NRK

For å låne penger i markedet må grekerne betale opp mot 10 prosent rente på sine statsobligasjoner.

- Hellas er ikke noe fattig land, men har hatt styringsproblemer. Dersom Hellas var mer transparent og fikk kontroll over korrupsjon og den svarte delen av økonomien, ville verdiskapningen (BNP) økt med 8 prosent, sier Papandreou.

Det tilsvarer 20 milliarder Euro mer å rutte med i året.

- I en slik situasjon hadde det ikke vært noen grunn til at Hellas skulle gå inn i en krise, sier Papandreou.

- Hellas har et strukturproblem

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas sier også greske medier for alvor har fått opp øynene for at den svarte økonomien er et enormt problem for landet.

- Greske aviser har for eksempel laget lister over velhavende leger som står oppført som nullskattytere. Det er et kjempeproblem for Hellas at så store deler av økonomien er svart. Dette ville vært utenkelig i Norge, sier Mediaas.

Han viser til at mye av landets turistindustri er svart og at store deler av den greske skipsflåten har sin forankring i skatteparadiser.

Følg direktesendingen fra høynivåkonferansen her:

Video IMF-konferansen åpner i Oslo

NETT-TV: Se pressekonferansen direkte.