Normal

- Hellas blir ikke reddet av EU

Jürgen Stark i Den europeiske sentral­banken sier at investorer ikke kan vente at resten av EU vil redde Hellas fra den økonomiske krisen.

George Papaconstantinou (t.v.) og George Papandreou

Hellas' finansminister George Papaconstantinou (t.v.) og statsminister George Papandreou har store utfordringer foran seg for å redusere landets store underskudd.

Foto: Yiorgos Karahalis / Scanpix/Reuters

Hellas' statsgjeld er nå på over 2500 milliarder kroner, rundt 120 prosent av BNP. Budsjettunderskuddet var ved utgangen av 2009 på 12,7 prosent.

Hvis den økonomiske situasjonen blir verre, har håpet vært at EU vil tre inn med økonomisk krisehjelp , skriver Aftenposten .

– Lurer seg selv

Men Jürgen Stark, som sitter i styret i Den europeiske sentralbanken, sier at Hellas ikke kan vente at resten av EU skal komme landet til unnsetning.

– Markedet lurer seg selv hvis de tror at andre EU-land vil åpne lommebøkene for å redde Hellas, sier Stark i et intervju med den italienske avisen Il Sole.

I begynnelsen av desember sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel at resten av Europa har et ansvar for å hjelpe Hellas gjennom krisen.

– Forventer ikke å bli reddet

– Vi forventer ikke å bli reddet av noen uansett, sier Hellas' finansminister George Papaconstantinou i et intervju med Bloomberg, og sier videre at landet må gjøre det de kan for å redusere underskuddet og få kontroll med den store statsgjelden.

Hellas vil senere denne måneden offentliggjøre en detaljert plan for hvordan de skal redde landets økonomi.