NRK Meny
Normal

- Har valgt det selv

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at det ligger politisk press bak Eivind Reitens beslutning om å trekke seg.

Jens Stoltenberg
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Eivind Reiten har på eget, selvstendig grunnlag tatt en beslutning som han mener er best for selskapet, sier Stoltenberg til NRK.

- Han bidrar til ryddighet til den videre håndteringen, unngår beskyldninger om at det er en konflikt mellom hans rolle som konsernsjef i Hydro og hans rolle som styreleder i StatoilHydro. Det er en beslutning jeg respekterer, sier Stoltenberg.

Han vil ikke uttale seg om hvem han mener bør bli ny permanent styreleder i StatoilHydro.

- Ryddig

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) mener Reiten opptrådte ryddig når han valgte å gå av som styreleder i StatoilHydro. Også hun understreker at ingen - verken fra politisk hold eller fra staten som eier - har presset Reiten til å gå av.

- Jeg har selv ikke hatt kontakt med Eivind Reiten siden saken ble kjent, og så vidt meg bekjent har ingen andre, verken statsråder eller andre aktører i regjeringssystemet, vært det heller, sier hun.

- StatoilHydro foran seg selv

- Dette er ryddig av Reiten, mener Venstre-leder Lars Sponheim.

- Han har valgt å sette hensynet til StatoilHydro foran sin egen rolle og person og setter dermed selskapet i stand til å legge disse tingene bak seg på en mest mulig smertefri måte.

Også leder i Kristelig Folkeparti Dagfinn Høybråten mener det var en klok beslutning av Reiten.

- Det var en nødvendig og klok beslutning. Reitens tillit var svekket etter opsjonssaken i sommer, og i det siste har det i tillegg stormet rundt StatoilHydro etter at påstandene om korrupsjon i det tidligere Hydro ble fremsatt, sier Høybråten.

Eivind Reiten

Eivind Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Mobbet ut?

Næringspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Øyvind Korsberg frykter imidlertid at Reiten ble mobbet ut av posisjonen som styreleder i StatoilHydro.

- Eivind Reiten er en av Norges dyktigste næringslivsledere. Jeg er lei for at han i dag gikk til det valg å trekke seg som styreleder, sier Korsberg.

- Det politiske kjøret og mobbingen han har vært utsatt for av rødgrønne politikere, har vært betydelig. Jeg frykter at stadige utspill i media fra disse politikerne har vært med på å presse Reiten til å trekke seg.