Hopp til innhold

- Har tatt igjen mesteparten av tapet

I 2008 tapte oljefondet 633 milliarder kroner på verdens aksje- og rentebørser. I dag kommer fasiten for 2009. - Mesteparten av tapet er tatt igjen, mener sjeføkonom.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea mener at Statens Pensjonsfond utland trolig har tatt igjen det meste av giganttapet i 2008.

Foto: Knut Falch / Scanpix

2008 var et marerittaktig år for Statens Pensjonsfond utland, som tapte ufattelige 633 milliarder kroner på verdens børser og rentemarkeder.

LES: tapte 633 milliarder kroner

Fremskrittspartet kalte tapene i oljefondet for en skandale, at aksjeandelen i fondet var for høy og at det var utopi at man skulle kunne klare å tjene inn igjen tapene i løpet av kort tid.

LES: Vil ha færre oljepenger på børs

Men mye tyder på at årsresultatet som oljefondet presenterer i dag vil vise at det mesteparten av tapene er tatt igjen, etter et svært godt børsår i 2009.

- Ville vært en tabbe å storselge aksjer

- Mesteparten av tapet fra i fjor er nå trolig tatt igjen. Det å selge aksjer når det er nedgang er veldig lite klokt, sier Juel.

Han får støtte av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, som regner med at fasiten fra oljefondet i dag vil vise at resultatet for 2009 blir svært bra.

- Det ville vært idiotisk dersom oljefondet hadde solgt unna aksjer etter stortapene, sier Andreassen til NRK.

- Tøysete å investere oljepengene innenlands

Steinar Juel mener FrPs råd om å heller bruke pengene på infrastruktur, sykehus og skoler er et dårlig råd, dersom målet er å ha penger til fremtidige pensjoner.

- Da blir det ikke mer pensjonspenger igjen, og da må det bli mer skattlegging senere når pensjonen skal betales. Jeg synes det er et tøysete forslag, sier Juel.

Men FrPs finanspolitiske talsmann Ulf Erik Leirsten avviser kritikken.

- Også FrP vil ha stort oljefond

- Vi har foreslått å overføre noe mer til for eksempel vei og jernbane før vi overfører penger til oljefondet, men også med FrPs politikk ville vi hatt et stort oljefond, sier Leirstein.

- Men hvis man skal bruke mye mer penger på sykehus, skoler og universiteter vil man vel også få en varig oppblåst offentlig sektor som det skal betales for i fremtiden. Hvordan skal FrP betale for dette om 30 år?

- Det FrP foreslår er å investere i nye maskiner, bygninger og veier, som kan gi oss et mer effektivt samfunn og bidra til fremtidig verdiskapning, sier Leirstein.