Hopp til innhold

- Gjedrem bør sette ned renta nå

Norges Bank bør sette ned styringsrenta på onsdagens rentemøte. Alternativet er at folk flest vil måtte betale høyere renter på boliglånet i løpet av høsten, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen.

Jan Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen

Sjeføkonom Jan Andreassen er i utakt med de aller fleste av landets økonomer, og mener at Norges Bank bør senke styringsrenta allerede denne uka.

Foto: Johan B. Sættem

Før onsdagens rentemøte er landets økonomer skjønt enige om at sentralbanksjef Svein Gjedrem og hovedstyret i Norges Bank ikke kommer til å røre styringsrenta.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen mener imidlertid at norsk økonomi godt kan tåle en lavere rente enn dagens to prosent. Alternativet er at folk flest og landets bedrifter må betale mer for sine lån i løpet av høsten, mener sjeføkonomen.

- Norges Bank bør sette ned renta med 0,25 prosentpoeng. Farten i norsk økonomi er lav, noe som underbygges av at inflasjonstallene som kom tirsdag var lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier Andreassen til NRK.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og styret i Norges Bank holder renten uendret.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil trolig senke styringsrenta i løpet av høsten, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen.

Foto: Morten Holm, Holm, Morten

Han mener flere forhold taler for at Norges Bank bør senke renta, og viser til at internasjonale renter, spesielt i USA, har falt kraftig i løpet av sommeren.

LES OGSÅ: Svakere vekst i USAs økonomi

LES OGSÅ: Kraftig sysselsettingsfall i USA

Andreassen mener utviklingen viser at markedsaktørene forbereder seg på nye nedgangstider, og at både amerikanske og europeiske konjunkturer er i utforbakke.

- Tåler fint lavere rente i Norge

Sentralbankene internasjonalt er nå langt mer bekymret for fallende priser enn for inflasjon, mener Andreassen. Det er spesielt fire forhold han mener taler for at Norges Bank allerede nå kan senke renta.

1) Inflasjonen i Norge er lav, og lite tyder på at den vil stige i overskuelig fremtid. Prisstigningen er langt unna Norges Banks langsiktige mål om en inflasjon på 2,5 prosent.

LES OGSÅ: Inflasjonen falt 0,5 prosent fra juni til juli

2) Arbeidsmarkedet i Norge tåler en lavere styringsrente enn dagens 2 prosent, fordi det fortsatt er betydelig slakk i arbeidsmarkedet. Han viser til at store deler av oppsvinget i arbeidsmarkedet er kommet i deltidsstillinger.

3) Flere banker vil sette opp sine boliglånsrenter i høst dersom Norges Bank ikke setter ned renta, mener Andreassen. Han viser til at påslagene i pengemarkedsrentene har økt, og at dagens pengemarkedsrenter tilsier en høyere boliglånsrente enn vi har i dag. Økte utlånsrenter er uheldig i en situasjon der farten i norsk økonomi er lav.

4) Faren for en boligboble, som Norges Bank har vært redd for, er redusert, mener Andreassen. Han viser til at færre økonomer frykter en boligboble i dag enn for ett år tilbake.

Terra-økonomen venter, i motsetning til Norges Bank og det brede lag av landets økonomer, at sentralbanken på grunn av svekkede norske og internasjonale konjunkturer vil sette ned renta to ganger før nyttår.

- Vil ikke vurdere rentekutt nå

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB NOR sier til NRK at det finnes argumenter for at norske renter kunne vært lavere enn i dag. Han viser til at farten i amerikansk økonomi avtar, en sterk krone og svekkede internasjonale renteforventninger.

Øystein Dørum

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR har ingen tro på at Norges Bank vil vurdere å sette ned styringsrenta nå.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Men jeg har ingen tro på at dette er argumenter som på noen som helst måte vil gjøre at Norges Bank vil vurdere å senke renten nå, sier Dørum.

Han er imidlertid enig med Andreassen i at selv om Norges Bank holder renta uendret, er det ikke usannsynlig at folk flest må regne med å betale høyere renter på sine lån i løpet av høsten.

- Det er et faktum at norske banker ikke fullt ut har tatt inn over seg de rentehevingene som Norges Bank allerede har foretatt. Derfor kan det ligge renteøkninger i kortene fra bankenes side, sier Dørum.

Han presiserer at han ikke uttaler seg på vegne av DnB NOR spesielt, men som en observatør av hva som skjer i markedet.

Dørum sier at det trolig vil ta lang tid før internasjonale renter igjen settes opp i landene rundt oss, og at det begrenser muligheten Norges Bank har til å sette opp styringsrenta.

LES OGSÅ: Tøffere å få lån i europeiske banker

"Alle" er enige før rentemøtet

Sjelden har det vært så unison enighet blant ekspertene som før onsdagens rentemøte. I spørreundersøkelser gjennomført av Bloomberg, Reuters og TDN Finans, svarer alle ekspertene at de venter uendret rente.

Norges Bank signaliserte i siste pengepolitiske rapport at neste rentehopp fra sentralbanken kommer i desember eller januar.

Rentebeslutningen fra Norges Bank offentliggjøres onsdag 14.00.