NRK Meny
Normal

- Gambler med arbeidsplasser

De ansatte i Aker mener regjeringen gambler med arbeidsplasser dersom de ikke blir enige med Kjell Inge Røkke.

Stoltenberg og Røkke (Innfelt) (Kollasje)
Foto: Scanpix

Aker-saken skaper usikkerhet om framtidige kontrakter og flere av de ansatte i Aker er redde for hva som vil skje med arbeidsplassene.

Skaper uro

- De gambler med arbeidsplasser. Det er ikke bare regjeringen men, hele Stortinget som gambler. Det er veldig viktig å bli ferdig og få en løsning i saken. Saken er jo egentlig løst, for salget er gjort, sier klubbleder i Aker Egersund, Oddvar Hølland.

Les: Stortinget krever svar fra Brustad
Les: - Norges frekkeste næringslivsleder

Les: Aker-saken steg for steg

Hølland representerer over 280 ansatte ved Aker-verftet i Egersund, som er ett av fire Aker-verft i Norge. Også på Aker Verdal er folk engstelige.

– Det er jo skapt uro. Det er jo sådd tvil om og fremsatt de groveste beskyldninger mot administrasjonen og ledelsen i konsernet. Det er klart folk synes dette er trasig. Det er jo tross alt snakk om 850 arbeidsplasser her i Verdal, sier klubbleder Stein Aamdal.

Les: - Penger og dumskap

Ville sikre arbeidsplasser

Statsminister Jens Stoltenberg sa på Aker-dagen før påske at det var sikring av arbeidsplasser som var hovedgrunnen til at de kjøpte fem selskaper av Aker ASA.

– Dette handler om at vi tar risiko, men vi gjør det for at staten bidrar til å sikre langsiktighet, stabilitet og arbeidsplasser i Norge, sa Stoltenberg da.

Les: - Pengebingen er aldri stor nok

Ønsker salg

I etterkant har regjeringen sagt at de føler seg lurt av Aker og at de nå ønsker å finne en løsning på saken.

Men klubblederen i Egersund mener regjeringen bryter løftet om sikring av arbeidsplasser dersom de ikke gjennomfører transaksjonen.

– Den beste løsningen på saken er at dette salget blir gjennomført, sier Hølland.

Aker ASA har så langt sagt at de skal ta deler av avtalen opp i generalforsamlingen, men regjeringen mener det ikke er nok. Og fagforeningsrepresentanten i Verdal mener det er viktig at regjeringen nå firer på kravene.

– Det er viktig for staten og ikke være absolutte i sine krav til en løsning, men at man nå må finne en løsning som er til å leve med for alle parter, sier Aamdal.