Hopp til innhold

- Finansnæringens omdømme står på spill

Bonusfesten i finansnæringen kan føre til strengere reguleringer og at folk flest mister tilliten til ansatte i næringen, mener Finansforbundet.

Jorunn Berland, leder i Finansforbundet

Leder Jorunn Berland i Finansforbundet frykter at hennes medlemmer skal stå igjen med lavere troverdighet blant publikum.

Foto: Johan B. Sættem

Etter historiens nest beste børsår i 2009, går det mot store bonuser i finansnæringen i løpet av vinteren.

LES: 2,2 milliarder bonuskroner i Nordea

LES: - Vi har vært beskjedne

Forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet er lite glad for store bonusutbetalinger i finansbransjen, og mener det kan være skadelig for tilliten til næringen.

- Vi jobber med pengene til folk og kommer tett innpå dem. Hvis ikke de har tillit til at vi forvalter pengene deres på en ordentlig måte, kan det gi svært uheldige utslag, sier forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet.

Hun mener både at ansatte i finansnæringen kan bli dårligere behandlet av publikum, og at myndighetene vil gripe inn med strengere reguleringer.

LES: Bonusstopp i svensk storbank

- Tillitskrise vil gi reguleringer

Finansforbundet organiserer 38 000 ansatte i bank- og forsikringsbransjen, og er dermed det største forbundet i finansnæringen. Ifølge Berland er det få av de ansatte i forbundet som nyter godt av høye bonuser.

- Myndighetene kan ikke leve med en situasjon der næringen ikke har tillit. Finansnæringen har tidligere vist at de tar ansvar ved å innføre en autorisasjonsordning for finansielle rådgivere, mener Berland.

Før helgen sa finansminister Sigbjørn Johnsen til NRK at finansnæringen burde være veldig forsiktig med store bonusutbetalinger og utvise sunn fornuft.

LES: Misliker bonusfesten

Ber næringen ta ansvar

Nå etterlyser Berland at Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) er sitt ansvar bevisst for å hindre at myndighetene kommer med detaljerte reguleringer.

- Vi har vært gjennom en finanskrise og mange har mistet jobben. Mange ting har ennå ikke falt på plass. Jeg ber næringen nå om å tenke over konsekvensene av det de gjør, sier Berland.

LES: Misliker bonusfesten

Arne Hyttnes

Administrerende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon tror at fremtidige bonussystemer i finansnæringen vil straffe dem som tar for høy risiko.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Svært moderate ordninger

Administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO er enig i at urimelige bonusutbetalinger er lite tillitsvekkende. Likevel mener han at bonussystemene i Norge er svært moderate.

- Nordea vil betale ut 320 bonusmillioner i Norge. Er det moderat?

- Det kan jeg ikke kommentere siden jeg ikke vet hvor mange som er omfattet, men hvis en ser på næringen under ett ser en at den variable delen av lønnen utgjør maksimalt 10 prosent, sier Hyttnes.

- Men den sammenligningen gir vel neppe et riktig bilde siden det er mange som ikke er omfattet av bonusordninger når du ser næringen under ett?

- Det kan du si, men hvis du ser på banksjefer og ledere ligger man fortsatt rundt 10 prosent, sier Hyttnes.

- Mot langsiktige systemer

Han mener at god praksis for fremtidens bonussystemer vil være at det blir langt mindre av kvartalsvise og årsvise bonusutbetalinger.

- Det vil i allefall ikke være anbefalingene fra oss. Jeg tror det vil bli slik at god praksis blir at bonus som er opptjent ett år, skal utbetales over flere år, sier Hyttnes.

Han mener at systemene kan bli slik at bonusene blir resultatavhengige over tid, slik at man blir bonusmessig "straffet" dersom man tar for stor risiko.