NRK Meny
Normal

- Fant listeria i eksportfisk

Kinesiske matmyndigheter skal ha påvist parasitter og listeria i et parti fisk fra Aker Seafoods' datterselskap Nordland Havfiske.

Uer nært
Foto: Tollvesenet

Det var Mattilsynet som i november i fjor kontaktet Nordland Havfiske vedrørende et parti på 9,5 tonn uer eksportert til Kina, skriver Aker Seafoods på  sine hjemmesider .

Kinesiske matmyndigheter hevdet å ha påvist parasitter og L. monocytogens på fryst uer fra M/Tr K. Arctander.

- Prøvene ble foretatt i Kina; det er ikke utlevert dokumentasjon til Aker Seafoods på analyseresultatene fra Kina. Det fantes ikke noe av dette partiet på lager hos Nordland Havfiske. (...) Ved innkomst til havn gjennomførte Mattilsynet prøvetaking om bord i fabrikken på fartøyet. Prøvene viste ingen tegn til parasitter eller listeria, skriver Aker Seafoods

- Gode rutiner

Aker Seafoods fabrikk i Melbu har fått hard kritikk av Mattilsynet den siste tiden på grunn av manglende hygiene. Fabrikken har fått flere hastevedtak mot seg, etter at kontroller påviste dårlige lagringsforhold og bedervet fisk.

Les: Røkke-fabrikk får hygiene-slakt

I dag skriver Aker Seafoods på sine nettsider at fabrikken i Melbu generelt sett har gode kontrollrutiner, og er sertifisert av uavhengige kontrollorgan.

- Vi har fått en merknad fra Mattilsynet tilbake til mars 2007 på mottakskontrollen av det omtalte seipartiet, men vi bestrider at det er et generelt problem med egenkontrollen på Melbu, skriver selskapet.

Mattilsynet fant også gulsleipe, et bakteriebelegg som gjør fisk bedervet og uspiselig. Ifølge Aker Seafoods ble gulsleipen påvist i en dyreforavdeling der den ikke kunne komme i kontakt med råvarer eller filetprodukter.

- Alle avvik lukket

Et parti sei fra Finnmark som Mattilsynet mente var uegnet for menneskemat ble kontrollert av Aker Seafoods egne kontrollører og destruert, ifølge selskapet.

- Dagen etter ankomst Melbu ble råvarene kontrollert av Aker Seafoods egne kontrollører og destruert fordi det var uegnet som menneskemat. Mattilsynet besøkte anlegget samme dag og hadde de samme konklusjonene. Avviket ble umiddelbart lukket for 10 måneder siden, skriver Aker Seafoods.

Arbeidet med å tette lekkasjer fra taket på fabrikken skal ha startet i går. Mattilsynet bekrefter overfor Aker Seafoods at alle avvik er lukket.