- Euroen er truet

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mener at det haster med nye europeiske reguleringer av det hun kaller destruktive krefter i finansmarkedene - og at stabiliteten i verden er truet.

Forbundskansler Angela Merkel

Forbundskansler Angela Merkel talte onsdag i den tyske forbundsdagen om det tyske forbudet mot enkelte former for finansspekulasjon.

Foto: Markus Schreiber / Ap

I en tale i det tyske parlamentet onsdag tok Tysklands forbundskansler Angela Merkel til orde for at et forbud mot udekket shortsalg av visse verdipapirer må gjelde i hele Europa.

- Mangelen på reguleringer kan gjøre at atferden i finansmarkedene drives av destruktive profittmotiver som kan true den finansielle stabiliteten i Europa og resten av verden, sa Merkel i følge Bloomberg.

LES: Europeisk uro ga kraftig børsfall

I går tok Tyskland finansmarkedene på senga, ved å innføre et umiddelbart forbud mot udekket shortsalg av statsobligasjoner i eurosonen og aksjer i tyske banker. Forbudet førte onsdag til kraftige børsfall verden over, og kommentatorer mener den tyske regjeringen handlet i desperasjon.

Under finanskrisen ble det også i Norge innført forbud mot shortsalg av finansaksjer for å minske presset på norske banker med aksjekurser i fritt fall.

- Statene må ta tilbake kontrollen

Angela Merkel sa i forbundsdagen at Tyskland nå vil forsøke å få de andre EU-landene med på å skattlegge finansmarkedene. I tillegg er det behov for statlig overoppsyn med ratingbyråene, for at statene igjen kan oppnå kontroll over markedene, sa forbundskansleren.

LES: Ratingbyrå nedgraderer Hellas og Spania

Dersom Tyskland ikke får andre land med på reguleringene vil landet handle på egen hånd, var beskjeden fra Merkel.

Hun sa at de tyske reguleringene vil bli opprettholdt helt til en felleseuropeisk løsning er på plass.

EU-kommisjonen positiv til nye reguleringer

Michel Barnier

Michel Barnier er EUs talsperson for det indre marked og finansielle reguleringer.

Foto: JOHN THYS / Afp

Onsdag fikk Merkel støtte fra Michel Barnier i EU-kommisjonen. Han er øverste talsmann for finansreguleringer.

Barnier sa i følge AFP at han hadde full forståelse for Tysklands innføring av et forbud mot udekket shortsalg, og at tiltakene ville være langt mer effektive dersom de var koordinerte i Europa.

- Desperat handling

Flere kommentatorer mener at det tyske forbudet må ses på som en desperat handling fra en regjering som er presset inn i et hjørne.

- Grunnen til den negative markedsreaksjonen på Merkels annonsering er nok dels at aktørene misliker denne typen innblanding fra myndighetene samt at tiltakene tas som tegn på desperasjon fra de samme myndighetenes side, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport.