- EU ikke løsning for Island

LOs sjeføkonom Stein Reegård mener at det ikke er noen gode økonomiske grunner til at Island skal bli med i EU.

Alltinget
Foto: OLIVIER MORIN / AFP

- Det er viktig å innse at medlemskap ikke er noen enkel løsning på de kjempeproblemene Island har rotet seg opp i, sier han.

I går leverte Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson Islands EU søknad til sin svenske kollega Carl Bildt, siden Sverige har formannskapet i EU dette halvåret.

LES OGSÅ: Island har levert EU-søknaden

Etter at den økonomiske krisa slo bankene og regjeringen over ende, svingte folkeopinionen kraftig i favør av EU-medlemskap. Men Stein Reegård mener at EU ikke kunne ha hindret de store problemene på øya.

"Hjemmeskapt" krise

- Krisen er fullstendig "hjemmeskapt" og ligner på det som skjedde i USA og Norge på 1980-tallet. Det var galskap i finanssektoren, og en regjering som ga skattelette og forsterket problemene. De burde i stedet ha strammet inn, sier Reegård.

LOs sjeføkonom mener et EU-medlemssakp bør være et politisk og ikke et økonomisk spørsmål.

- Hovedspørsmålet er jo om en ser størst fordeler i de større mulighetene, men også større forpliktelsene en får ved fullt medlemsskap der økonomi bare er ett av momentene, mener han.

Vil ikke blande seg inn

Stein Reegård uttaler seg som fagøkonom, og har ikke tatt stilling til Islands EU-søknad, og han ønsker ikke å blande seg inn i hva det islandske LO, ASI, mener. ASI ser nemlig på EU-medlemsskap som den eneste veien ut av den økonomiske krisen og valutakrisen.

Leder Gylfi Arnbjørnsson sier til NRK at det ikke vil være mulig å bygge opp tilliten til den islandske krona som valuta igjen,og mener Island må bli medlem av EU for å få bruke euro.

- Men landet kan ikke bli en del av euro-sonen på mange år, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

- En del av historien ville ha vært at Island hadde hatt et annet rentenivå da overopphetingen var på det verste. Da hadde landet tross alt en høy rente som bremset noe, men med samme valuta som andre, måtte Island hatt den samme lave renta som kunne passet situasjonen veldig dårlig, sier han.

- Letter konkurransen

Verdien av den islandske kronen har kollapset. Islendingene må betale mye mer for det de må importere, samtidig som de får mye mindre igjen for det de eksporterer.

Det smerter på Island, men Stein Reegård mener dette gjør Island mer konkurransedyktig enn det ville vært med euro.

- Island kunne jo heller ikke fått den hjelpen som landet nå tross alt får ved at krona er svekket, og sånn sett bidrar til å rette opp noe av den tapte konkurransekraften, sier LOs sjeføkonom.