Hopp til innhold

- Etisk betenkelig av StatoilHydro

Norske politikere reagerer kraftig på at StatoilHydro forsøker å presse litauiske myndigheter til å tillate spritsalg om natten.

StatoilHydro
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Det er etisk betenkelig at et norsk selskap eid av norske myndigheter legger press på litauiske myndigheter for å oppheve et forbud om alkoholsalg om natten, sier stortingsrepresentant Erling Sande (SP) til NRK.

Litauen sliter med fyllekjøring og mange dødsfall på veiene. 1.januar i år ble det forbudt å selge alkohol i butikker og bensinstasjoner mellom klokken 22.00 og 08.00.

Erling Sande (Sp)

- Som om utenlandske selskaper prøvde å prese regjeringen til å gjøre om den norske røykeloven selv om de var klar over skadevirkningene, mener Senterpartiets Erling Sande.

Foto: SP

Det har ført til at antall trafikkuhell som følge av fyllekjøring har falt med 45 prosent fra januar til april, skriver Dagens Næringsliv.

StatoilHydro la press på litauiske myndigheter for å gjøre om loven

Men salgsforbudet har ført til kraftig omsetningsfall for StatoilHydros 66 bensinstasjoner i landet, og selskapet har derfor skrevet brev til den Litauiske regjeringen, der selskapet ber myndighetene snu og tillate spritsalg om natten.

Men hvorfor er dette etisk betenkelig. StatoilHydro taper jo penger etter at forbudet er innført?

- Ja, men her har en sannsynligvis reddet liv og hindret trafikkskader, og så skal et utenlandsk selskap komme å legge press på litauiske myndigheter for å fjerne forbudet, sier Sande.

Som om utlendinger skulle presse Norge til å gjøre om røykeloven

Han mener at saken kan sammenlignes med at et utenlandsk selskap skulle legge press på norske myndigheter for å få omgjort røykeloven, for å selge mer røyk og dermed tjene mer penger.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H), Nordland

- Det er nesten så man ikke tror det man leser, mener Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H).

Foto: Knut Falch / Scanpix

Sande forventer at StatoilHydro selv snur i saken og ser at kravet strider mot både sunn fornuft og etiske normer.

Staten eier 67 prosent av StatoilHydro.

- Strider mot alt Statoil står for

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) trodde nesten ikke sin egne øyne da han så saken på trykk.

- Man har fra Statoils side alltid satt sikkerhet, beredskap, etikk og moral på topp, og derfor virker dette som en slags dobbeltstandard, mener Kristiansen.

Han mener at StatoilHydro nå må rydde opp og at selskapets profil må være blant de beste i verden også utenfor landets grenser.

Statoil Hydro har foreløpig ikke kommentert saken overfor NRK.

LES OGSÅ: Oslotrafikken tryggest i Europa