- Et rødgrønt røvertokt

Det som skjedde i natt, var et regelrett røvertokt. 100 milliarder kroner ble tatt fra våre barn og barnebarn, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim

Opposisjonen på Stortinget reagerer sterkt på kostnadene ved den nye AFP-ordningen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Penger som skulle vært brukt på fremtiden og velferden til våre barn blir nå gitt til folk rundt 50 år, sier Sponheim til NRK.

- Dette er urettferdig og usolidarisk, sier han til NRK.

- Vinnerne er 68-erne

- Det er et lite utsnitt av befolkningen, de som er født mellom 1947 og 1953, som stikker et svært pengebeløp i lomma, mens pengene burde vært brukt på framtida, mener Venstre-lederen.

Kristelig Folkeparti er mener avtalen svekker statens muligheter til å dekke andre velferdsoppgaver i framtida.

- Vi har fått en regning på 100 milliarder, som må betales av kommende generasjoner. Vinnerne er 68-erne, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Forferdelig dyrt

- Det er klart at dette blir dyrt, forferdelig dyrt. Det sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun peker på at regjeringen nå har gått langt ut over rammene for det pensjonsforliket som ble forhandlet fram med opposisjonen i Stortinget.

Men Solberg er godt fornøyd med at avtalen innebærer at det skal være mulig å ha uavgrenset inntekt uten at pensjonen blir redusert.

- Regjeringen har ikke tatt bort insentivene til at folk skal stå lenge i jobb. Det er noe av det viktigste som vi har sendt signal om, hele tiden, sier hun.

VIDEO: Solberg er kritisk til avtalen

- Har kjøpt seg fred

Fremskrittspartiet mener det er yngre og uorganiserte arbeidere som får regningen for avtalen som ble inngått i natt.

Nett-tv: - Dette vil mange betale dyrt for

- Dette viser at valgkampen er i gang. Regjeringen har kjøpt seg fred fra fagbevegelsen fram til valget i 2009, men det er en dyrekjøpt fred. De som må betale for dette, er de som ikke er organisert, og særlig yngre arbeidstakere, sier Frp-formann Siv Jensen.

Hun mener staten heller burde ha satset på skatte- og avgiftsreduksjoner i stedet for å gi spesielle tillegg til fagorganiserte.

- Det ville gitt en netto-forbedring for kjøpekraften til folk, uten at kronetillegget ble for høyt, og uten at man fikk sære avtaler som ikke inkluderer alle arbeidstakere.