NRK Meny
Normal

- Risikosport å ikke endre skattetrekket

Får du masse igjen på skatten i år? Skattedirektøren advarer mot restskattsmell neste år, dersom skattetrekket ikke endres.

Selvangivelse
Foto: Helena Rønning / NRK

Etter den søte kløe, kommer den sure svie, som det heter.

En av grunnene til at nordmenn i år får mye igjen på skatten kan skyldes den kraftige renteoppgangen fra bankene i fjor.

Svein Kristensen, skattedirektør

Svein Kristensen, skattedirektør.

Foto: Skatteetaten

Det førte til store fradrag for renteutgifter, noe som gjenspeiler seg i en tykkere lommebok i disse dager, dersom man ikke justerte ned skattetrekket i løpet av fjoråret.

Tusenvis risikerer restskatt

Neste år kan det samme skje igjen, bare med motsatt fortegn. På tross av den kraftige rentenedgangen fra bankene de siste månedene, er det altfor få som har endret skattekortet. Tusenvis kan derfor risikere restskatt neste år.

- 302.000 har endret skattekortet sitt hittil i år. Det er omtrent samme antall som på samme tid i fjor, sier Svein Kristensen til nrk.no

Bare 26 prosent av dem som har endret skattekortet, har redusert rentefradraget. Det synes vi er lite. Det risikosport.

Skattedirektør Svein Kristensen

- Folk glemmer fort

- Renteutgiftene blir vesentlig lavere i år, enn de var i fjor. I år har vi jo historisk lav rente. Dette med viktigheten av endring av skattetrekk, minner vi skattebetalerne på ofte, men det er utrolig hvor fort folk glemmer, sier direktøren.

Det er særlig de med over en million kroner i gjeld som risikerer en betydelig restskatt når renten går ned. Dette dreier seg om over 600.000 nordmenn.

Ifølge Kristensen kan heving av skattetrekket gjøres veldig enkelt.

- For å heve trekkbeløpet trenger du ikke nytt skattekort. Du også be arbeidsgiver om å trekke mer skatt, sier Kristensen, men poengterer at jo lenger skattebetaleren venter med å øke skattetrekket, dess mer må den trekke ekstra resten av året, sier Kristensen.

Juster skattekortet ditt, se info her: Om justering av skattekortet