NRK Meny
Normal

- Dramatisk for Telenor

Telenor er helt spilt ut over sidelinjen i eierfellesskapet med Alfa-gruppen i Vimpelcom. En ny rettslig strid kan ta mange år, mener analytikerne.

Jon Fredrik Baksaas

Det kan gå mot en langvarig strid om eiermakten i Vimpelcom for Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ledelsen i Telenor er etter alt å dømme rasende. Mandag ble det kjent at styret i Vimpelcom har vedtatt å kjøpe teleselskapet Wind Telecom mot stemmene fra styrerepresentantene oppnevnt av Telenor.

- Det betyr at russiske Altimo og den egyptiske grupperingen som nå kommer inn får full kontroll, mens Telenor blir fullstendig spilt ut over sidelinjen, sier analytiker Arild Nysæter i Fondsfinans.

Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor

Pressetalsmann Dag Melgaard mener at selskapet ikke har vært naive i sin aksjonæravtale med Alfagruppen, og sier at aksjonæravtalen i utgangspunktet er god og skal 'tåle mye'.

Foto: Ole Walter Jacobsen

Nysæter kaller situasjonen dramatisk for Telenor, og at selskapets posisjon i Vimpelcom blir betydelig svekket.

Analytikere NRK har snakket med, frykter nå at det går mot en ny langvarig strid mellom Telenor og Alfagruppen vedrørende eierskapet i Vimpelcom.

LES OGSÅ: - Lureri i strid med aksjonæravtalen

- Grisete opptreden

Etter fem år med konflikter og rettssaker i Russland og Ukraina la Telenor og Alfagruppen ned stridsøksa da de sammen samlet sine eierinteresser i Vimpelcom.

Da uttalte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at han stolte på russerne - og at en aksjonæravtale skulle hindre fremtidige konflikter.

Men med juridiske triks i lomma vil nå Alfa-gruppen og oligarken Mikhail Friedman nekte Telenor å bruke sin forkjøpsrett til å kjøpe nyutstedte aksjer i Vimpelcom.

- Det er en grisetakling, sett fra Telenors ståsted, sier analytiker i DnB Nor, Frank Maaø til nettstedet Dagens it .

Det er en oppfatning analytiker Tore Tønseth i Argo Securities deler.

- Det er en grisete transaksjon og måte å gjøre det på, sier Tønseth til NRK.no.

Han sier at det som Telenor nå opplever minner om konfliktene Telenor tidligere har hatt med Alfagruppen i Russland. - Det er en stygg taktikk som vi håpet at vi ikke fikk se igjen i denne sammenhengen, sier Tønseth.

Tore Tønseth, analytiker i Argo Securities

- En stygg taktikk som vi håpet at vi ikke fikk se igjen, sier analytiker Tore Tønseth i Argo Securities.

Foto: Johnny Syversen

Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor sier til NRK at han ser på det som nå skjer i Vimpelcom som en avansert form for lureri.

- Mot langvarig konflikt i Vimpelcom

Fordelen for Telenor dersom det går mot en rettslig konflikt er at sakene denne gang vil bli ført for vestlige domsstoler snarere enn i Sibir.

Tønseth tror at Telenor vil gå langt for å stanse transaksjonen, og at det kan bety en ny storkonflikt på eiersiden i Vimpelcom - som kan ta mange år å løse i rettssystemet.

Arild Nysæther i Fondsfinans sier at dersom det nå går til rettslig konflikt om eierskapet i Vimpelcom vil det vise seg hvor godt aksjonæravtalen mellom Telenor og Alfagruppen egentlig fungerer.

- Man kan spørre seg om fredstanken egentlig var reell fra russernes side når de etter så kort tid regelrett går i strupen på Telenor, sier Nysæther.