- Dette er langt fra nok

Konsernsjef i Umoe Jens Ulltveit-Moe vil ha vært rasende hvis dette var alt, men heldigvis kommer det en ny krisepakke om to uker.

Jens Ulltveit-Moe
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

- Dette er en liten, men viktig pakke. Men hvis dette hadde vært alt regjeringen hadde hatt å by på, hadde jeg vært flengede i min kritikk, sier Ulltveit-Moe.

Les også: Her er krisepakken

- Neste pakke er viktigere

I dag leverte regjeringen en tiltakspakke som tilgodeså byggenæringen og kommunene. Men for næringslivet er den neste pakken mye viktigere, skal vi tro den tidligere NHO-presidenten.

Les også: Byggenæringen fikk det de ba om

- Det er viktig at de store industriselskapene får sitt den 9. februar. Den pakken er mye viktigere enn denne. For hvis ikke regjeringen tar i der, og gir minst like mye, om ikke dobbelt så mye, vil vi få en kraftig økning i arbeidsledigheten, sier Ulltveit-Moe.

Kan føre til rentekutt

Ifølge Ulltveit-Moe vil ikke denne pakken bety så veldig mye for folk flest. Men denne pakken inneholder en veldig gledelig nyhet for alle med store lån, skal vi tro Ulltveit-Moe.

- Det at pakken er så liten, og at den ikke inneholder noen skatteletter, øker muligheten for at Norges Bank setter ned styringsrenten den 4. februar.

Tidligere i dag uttrykte Vibeke Madsen, lederen i Handels- og servicenæringen Hovedorganisasjon (HSH), sin skuffelse over tiltakspakken, og hun fikk støtte fra Høyres Jan Tore Sanner.

Les også: Krisepakke gir krisemøte

- Handels- og servicenæringen er med god grunn skuffet i dag, mener Sanner.

Ulltveit-Moe er enige med dem begge, men mener de står for tur neste gang.
- Neste pakke er viktigere for HSH, dette er bare en oppvarming.

Vil ha mer til miljøet

Men på et punkt er Umoe-sjefen skuffet, miljøet.

- Dette er en puslete satsning på grønn økonomi. Det fremtidsrettede næringslivet blir ikke satset på i denne pakken, sier Ulltveit-Moe.

Denne kritikken får han riktignok ikke støtte for av miljøorganisasjonene.

– Regjeringen viser en erkjennelse av at samfunnet må gå i en grønn retning med dagens krisepakke. Det er vi svært fornøyde med, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Ulltveit-Moe ønsker ikke å svartmale situasjonen, men hvis ikke oljeprisen stiger i løpet av 3 til 5 år, vil situasjonen bli litt annerledes, og vi kan få amerikanske tilstander, spår Ulltveit-Moe.

- Hvis oljeprisen holder seg på dagens nivå i 3-5 år, vil vi få en alvorlig krise, men det er egentlig ikke noen vits i å svartmale det hele, i hvert fall ikke riktig ennå.