NRK Meny
Normal

- Dette er ikke klokt, Kristin

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener Kristin Halvorsen bruker for mye oljepenger, og gjør jobben til sentralbanksjef Svein Gjedrem vanskeligere.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Regjeringen vil bruke 44,6 millarder flere oljekroner enn enn det handlingsregelen tilsier.

- Dette er ikke særlig klokt, og vil gjøre sentralbanksjef Svein Gjedrems jobb vanskeligere, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Juel mener at i en verden der det er behov for å stramme inn i en situasjon med en ekstrem ekspansivitet, burde regjeringen strammet inn pengebruken mer.

- Norges Bank har lagt til grunn et nøytralt budsjett for neste år, og når man nå legger opp til en så ekspansiv pengebruk, betyr det at Gjedrem kan måtte sette opp renten mer enn forutsatt, sier Juel.

- Ikke et budsjett for lav rente

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at oljepengebruken øker betydelig mer enn ventet, men at det er først og fremst på inntektssiden at statsbudsjettet overrasker.

- Pengebruken i budsjettet ligger nok betydelig over det som Norges Bank har lagt til grunn, først og fremst på inntektssiden. Dette er ikke et budsjett for å holde renten lav, sier Andreassen.

- Øker presset på Norges Bank

- Det som er overraskende er at at regjeringen øker oljepengebruken selv om arbeidsledigheten blir mye lavere enn forventet, sier sjeføkonom Elisabet Holvik i Sparebank1-gruppen til NRK.

Også hun mener at presset øker på Norges Bank for å heve renten.