NRK Meny
Normal

Oljeutslippet øker kraftig

Akutte utslipp av olje og kjemikalier fra oljeindustrien øker kraftig, og Statens Forurensingstilsyn ber oljenæringa skjerpe seg.

Olje
Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Tallene viser at det er en økende antall akutte hendelser offshore. I 2007 var det 166 hendelser offshore, og det er 44 mer enn det var året før.

Fjoråret ble avsluttet med den nest største oljeutslippet siden det norske olje-eventyret startet. Og det var langt fra den eneste hendelsen som skjedde i fjor.

SE OGSÅ: Rekordstore utslipp av olje og kjemikalier

En dårlig trend

En økning i antall akutte utslipp på 36 prosent er ikke noe Statens Forurensingstilsyn kan si seg fornøyd med. De peker på svikt i rutiner og slurv.

- Det vi ser er at det også er mye slangebrudd og den type hendelser som skjer offshore. Vi ser alvorlig på hver enkelt hendelse, men når vi ser en slik trend så er er det spesielt alvorlig og et viktig signal til bransjen om at man må skjerpe seg.

Er optimistisk

Det gikk gal vei i fjor, men det er flere måter å lese statistikken på mener Tom Gederø i Oljeindustriens landsforening.

Han sier at man aldri ønsker at slike hendelser skal skje, men at når de skjer må man forsøke å snu det til noe positivt.

- Hvis man har is i magen og velger å se dette over en ti-års periode vil bildet være et annet. Da ser man at antall hendelser og antall oljeutslipp er halvert, sier Gederø.