NRK Meny
Normal

- Brustad må markere seg

Næringsminister Sylvia Brustad bør markere seg tydeligere i Hydro-saken i Qatar, mener LO-leder Roar Flåthen.

Roar Flåthen
Foto: Nina L. Dauge / NRK

I går fortalte NRK at arbeidere som bygger verdens største aluminiumsverk for Hydro i Qatar, har en lønn på seks kroner timen og blir nektet å organisere seg.

Les: Jobber for seks kroner timen

Regjeringen må ta sin del av ansvaret for at norske selskaper følger etiske regler i utlandet, og næringsministeren må praktisere regler hun selv har vedtatt, mener Flåthen.

- Hun som representant for en av de store eierne må selvsagt også ha en holdning, det har jo regjeringen nå gitt uttrykk for når det gjelder de syv punktene som de har lagt ti grunn for anstendig arbeid for norske bedrifter og ikke minst statlige bedrifters virksomhet i utlandet, sier han.

Vil ikke kommentere

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

Det er næringsminister Sylvia Brustads utsagn på NRK Dagsrevyen i går som får LO-lederen til å reagere. I innslaget nektet hun å kommentere Hydro-saken i Qatar på tross av at hun var informert allerede for flere dager siden.

- Jeg kan ikke gå ytterligere inn i denne saken før jeg har gått nærmere inn i det, sier Brustad.

Hydro bygger verdens største aluminumsverk i araberstaten Qatar, et land som importerer 80 prosent av sin arbeidskraft. Hovedsaklig kommer denne arbeidskraften fra land som India, Sri Lanka og Nepal. I følge Teknisk Ukeblad tjener disse arbeiderne 6 kroner timen, og de nektes å organisere seg.

- Må tåle kritikk

Qatar bryter konvensjoner nedfelt av FN's organ for arbeidsrettigheter, ILO, ved å forby fagorganisasjoner. Og det er dette Hydro dekker seg bak. Men det skal sies at at arbeiderne ikke er ansatt i Hydro, men hos Hydro sine underleverandører.

- Vi må som alle andre, forholde oss til lokale lover og regler, sa Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro.

Argumentet holder ikke for LO-leder Roar Flåthen, som mener Hydro må ta et større samfunnsansvar, til tross for at Qatar regnes som verst i klassen når det gjelder å bryte arbeidstakeres rettigheter.

- De kan legge forholdene til rette gjennom anbud, og de kan legge til rette for å bøte på noe av det som det nasjonale systemet kanskje ikke ivaretar. I den grad Hydro ikke har gjort det, så må de også tåle kritikken, sier Flåthen.