NRK Meny
Normal

- Børsen overmoden for nedtur

Norske småsparere har kjøpt aksjer i bøtter og spann 11 måneder på rad. Hittil i september har børsen steget nesten 12 prosent. - Markedet er overmodent for en korreksjon, sier ekspert.

Forvalter Peter Warren
Foto: Nyhetsspiller / NRK

Historisk sett er september den svakeste måneden i aksjemarkedet. Men 2009 er ikke som andre år. Hittil i september har Oslo Børs steget 11 prosent.

LES: Mot ny årsbeste på Oslo Børs

Investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital AS mener at aksjemarkedet nå er overmodent for en ny nedtur.

- Med nedtur tenker jeg på en korreksjon, og ikke det at aksjemarkedet skal falle ned i det dypeste mørke igjen. På kort sikt synes aksjemarkedet å ha gått noe for kraftig, sier Warren til NRK.

LES: Stor optimisme blant investorer

Oslo Børs har steget 44 prosent hittil i år

Oslo Børs hittil i år
Foto: Illustrasjon: Grafisk NYDI

- Lite sannsynlig med børskrakk

Han har ingen tro på noe nytt børskrakk i den nærmeste tiden.

LES: Oslo Børs falt 9,7 prosent

- Hvis markedet mot formodning skulle få en kraftig fall, noe jeg ikke tror vil skje, vil nok myndighetene i mange land vil støtte markedet og økonomien med mer penger, sier Warren.

Også Paal Karstensen, som er aksjesjef i DnB Nor, tror at det snart kan komme en korreksjon nedover i aksjemarkedet.

- September har historisk vært den dårligste måneden i året, og sett i lys av den sterke oppgangen den siste tiden, tror jeg ikke det er unaturlig med en liten korreksjon, sier aksjesjefen til Finanavisen.

Privatpersoner setter milliarder i aksjemarkedet

Hver eneste måned siden oktober 2008 har norske personkunder satt inn mer penger i aksjefond enn de har tatt ut, ifølge tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF).

VFFs tall viser at 8 milliarder nye kroner investert i aksjefondssparing de siste 11 månedene.

Dette utgjør ca 12 prosent av samlet aksjefondskapital for norske personkunder, som ved utgangen av august måned var 69,5 milliarder kroner.

Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter i Holbergfondene

Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter i Holbergfondene

Foto: Oskar Andersen / www.oskar-andersen.com

- Lær av oljefondet

Porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene mener at småsparere flest bør holde seg langt unna å forsøke å time aksjemarkedet.

- Sannsynligheten for en korreksjon øker jo mer markedet stiger, men når den kommer er umulig å spå, sier Torgersen til NRK.

Han mener det er godt dokumentert at man normalt taper på å selge aksjer basert på en magefølelse av at markedet skal falle, fremfor å sitte stille gjennom en eventuell nedtur.

Torgersen mener det norske oljefondet har en glimrende investeringsstrategi som også privatpersoner kan lære av.

- Oljefondet selger unna aksjer når markedet har gått mye, og kjøper når det faller. Men det krever mot å kjøpe aksjer når markedet faller, sier han.

På økonomispråket kalles denne øvelsen rebalansering av porteføljen.