Hopp til innhold

- Boligprisene kan halveres

Det tror finansguruen Espen Haug, også kjent som «The Collector» internasjonalt.

Espen Haug

Espen Haug - «The Collector».

Foto: Jon K. Bjerkan / NRK

- Dette har blitt en veldig alvorlig krise. Belåningen i privat sektor er veldig stor. Jeg tror boligprisene vil falle med minimum 20 – 30 prosent, men jeg utelukker ikke at boligprisene vil falle med 50 prosent, sier Espen Haug til NRK.

VIDEO: Se Espen Haug advare om dagens finanskrise i september 2007.

Video nsps_upload_2008_11_12_18_26_38_837.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Internasjonal finansguru

Internasjonalt regnes Haug for å være en ekte finansguru. Han blir ansett for å være en av de fremste ekspertene på risikoanalyse og finansiell matematikk.

Historisk varer nedganger i boligmarkeder minst to til tre år. Prisene vil trolig falle inn i 2010. Med aksjer er det annerledes. Med et par tastetrykk er du ute.

Espen Haug / NRK

I tillegg gir han ut sin egen tegneserie, "The Collector" , som gis ut på Wilmott Magazine. «The Collector» er en superhelt innen matematisk finans, og har gitt ham kultstatus i finansmiljøene i New York og i London. Andre likheter superhelten deler med Haug, er utseendet og navnet, «The Collector».

- Hvorfor blir du kalt «The Collector»?

- Jeg skrev i en bok om folk som samler på for eksempel frimerker. Selv samler jeg på opsjonsformler, derfor ble jeg kalt «The Collector». Jeg lagde også en tegneserie kalt «The Collector» for å forsøke å forklare enklere og med mer humor enn jeg kan i bøkene mine, sier Haug.

HER ER EN AV ESPEN HAUGS «THE COLLECTOR»-STRIPER:

Espen Haugs «The Collector»

Espen Haugs «The Collector».

- Vanlige mennesker

Ett tema som er vanskelig å behandle humoristisk er den internasjonale finanskrisa som har nådd Norge. Haug tror konsekvensene for mange nordmenn kan bli store.

- De fleste som investerer i bolig er vanlige mennesker. Det er få proffe spekulanter. Det eksisterer en forventning om å tjene penger i på boligsalg slik markedet har vært de siste årene. Nå sitter mange og venter, og håper at det vil snu. Samtidig øker antallet boliger i markedet, og det er lite trolig at det kommer mange kjøpere på banen nå.

Bankrådgivere er egentlig selgere

Flere ligger an til å ha noen vanskelige år foran seg. Haug mener at bankene trenger reguleringer slik at folk ikke går inn i alt for risikable prosjekter.

- En bør regulere hvor mye en bank kan låne ut til bolig. Det er galskap å låne 100 prosent for å få en bolig. En kan tjene mye penger på det, men en kan også tape alt en eier. Jeg synes det blir feil når banken oppfordrer vanlige mennesker til så stor risikotagning.

- Så er det de såkalte rådgivere i bankene. Bør det være lov å kalle seg rådgiver, eller bør de kalle seg selgere, som de i realiteten er? Kalles de selgere, tror jeg også at folk kommer til å være mer skeptiske til det de blir fortalt.

- Vil vare i flere år

Haug tror at folk må forvente at prisnedgangen kommer til å vare i flere år - mye på grunn av den særskilte stillingen boligmarkedet er i.

- De fleste vil måtte sette ned prisen. Ettersom husprisene faller må bankene ta tap på sine utlån, de blir da mer restriktive med tanke på å låne ut. Norge har også velfig mange konjukturavhengige bedrifter som vil kunne påføre bankene tap. Flere av disse bedriftene vil også måtte si opp folk. Flere vil dermed få problemer med å nedbetale sine lån, noe som igjen vil slå ut som økte tap hos bankene. Bankene må da bli enda mer restriktive på utlån. Disse effektene forsterker altså hverandre og vi kommer lett inn i en ond sirkel, sier Haug.

- Historisk varer nedganger i boligmarkeder minst to til tre år. Prisene vil trolig falle inn i 2010. Med aksjer er det annerledes. Med et par tastetrykk er du ute. Det er mye tyngre å selge boliger, sier Haug.

- Hva bør en gjøre hvis en er bekymret over boligmarkedet nå?

- Har man ett hus som man har planlagt å fortsette å bo i, så bør man forsøke å sitte gjennom dette. Hvis man har mye gjeld, og ikke tåler at prisen på boligen faller 20 prosent til, så kan en reforhandle med banken. Hvis det ikke er mulig, bør en selge så fort som mulig, men det er vanskelig å gi råd om individuelle tilfeller. En annen løsning er å kutte kostnader et annet sted, som mange forsøker å gjøre nå etter kjøpefesten er over, sier Haug.

- De er nok pessimistiske på bakrommet

Det paradoksale er at folk burde fortsette å bruke penger, men det er helt rasjonelt å være irrasjonell slik situasjonen er nå, mener Haug:

- Selv om du har jobb nå, så er du ikke helt sikker på om du har jobb om noen måneder. Da blir man også mer forsiktig når man skal bruke penger. Det er et paradoks. Alle bør bruke penger, det er bedre for økonomien. En bør ikke kutte forbruket noe særlig, men det er rasjonelt å tenke at jeg må spare i stedet for å bruke når økonomien blir truet, sier Haug.

Espen Haug

Espen Haug i New York

Foto: Espen Haug

Haug tror at dette er grunnen til at norske politikere framstiller det som om Norge er i en særstilling i verden; at nordmenn opplever et amerikansk problem som har smittet over. Det er viktig for norske politikere å ikke bli beskyldt for å snakke markedet nedover hvis de viser pessimismen, sier Haug.

- Jeg er ganske sikker på at politikerne er mer pessimistiske enn de gir uttrykk for. De viser nok større pessimisme på bakrommet, men de kan fort bli beskyldt for å snakke markedet nedover hvis de viser pessimismen.

- Det kommer nye kriser

Samtidig har mange en tro på at denne gangen er vi forberedt: Vi lærte mye av den forrige krisa, og kommer ikke til å gjøre de samme feilene igjen, mener flere politikere og eksperter i media.

- Etter hver krise reformeres systemet. Hver gang tror de at de har funnet løsningen, men all historie viser at det kommer nye kriser. Man må rett og slett innse at det alltid vil være oppgangstider og nedgangtider. Man burde studere økonomisk historie. Da vil man lære at en bør være mer forsiktig i oppgangstider slik at boblene ikke blir så store, men dette er veldig komplisert, sier Haug.

Haug tror det er viktig å være realistisk. I USA prøvde politikerne å være overoptimistiske uten at det førte mye godt med seg. Man må finne virkemidler som kan dempe krisen noe, og så får man håpe at det går bra.

- Dessuten, en viss nedgang er sunt etter en så stor boble, mener Haug.

Espen Haug

Espen Haug i New York.

Foto: Privat foto