NRK Meny
Normal

- Boligprisene faller neste år

DnB Nor spår at boligprisene vil falle neste år. - Men det er ikke snakk om noe krakk, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

 Øystein Dørum
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I dag presenterte analyseavdelingen i DnB Nor Markets sitt syn på norsk og internasjonal økonomi i årene som kommer, i rapporten Økonomiske utsikter 3/2009.

Og i likhet med Norges Bank, ser også DnB Nor flere tegn til at det lysner i økonomien.

Anslagene for hvor mange som mister jobben i årene som kommer er nedjustert, og det ventes større vekst i privat forbruk og i investeringer enn tidligere.

Men får økonomene i DnB Nor rett, vil boligprisoppgangen i Norge snart være over.

Årsaken er at renta snart kan være på vei oppover igjen, mens effekten av økende arbeidsledighet fortsatt ikke har slått inn i boligprisene for fullt.

LES: Rører ikke renta

- Vil ikke fortsette

Landets største bank mener at veksten i norske boligpriser kan fortsette i et drøyt halvår, men så er det stopp.

- Arbeidsledigheten vil fortsette å stige. Utover neste år kan vi få fallende boligpriser, men ikke noe krakk, sier sjeføkonom Øystein Dørum til NRK.

I likehet med flere andre progosemakere venter også DnB Nor at Norges Bank setter opp renta før jul. Samtidig spås arbeidsledigheten å øke til 104000 neste år, og nå en topp på 120000 ledige i 2011.

Banken spår at boligmarkedet vil stige ytterligere 3 prosent utover vinteren og våren 2010, men deretter er det stopp. Ut året forventes prisene å falle med fire prosent, og ytterligere 1,7 % i 2011 før det igjen snur.

- Boblefaren øker hvis prisene stiger

Boligprisene i Norge har steget 12,6 prosent i løpet av året, og tall fra NEF viser at boligprisene har steget hver eneste måned siden desember. Dørum vil likevel ikke karakterisere boligmarkedet i Norge som en boble.

LES: Boligprisene videre opp

- Det er ikke en boble, men den prisveksten vi har i boligmarkedet nå er ikke opprettholdbar på sikt sier Dørum.

Han mener at jo mer prisene stiger i tiden som kommer, jo større blir fallhøyden.

- Det begynner å ligne på den situasjonen vi hadde våren 2006, og da var markedet preget av overoptimisme, sier sjeføkonomen til NRK.

I sin årstale for 2007, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem at "boligmarkedet nå kan være preget av eufori". DnB Nor mener at situasjonen i dag ikke er ulik.