NRK Meny
Normal

- Bankene låner ut mindre

Organisasjonen Norsk Industri mener bankene låner ut mindre penger nå enn for tre måneder siden, stikk i strid med målet for de statlige krisepakkene.

Jens Stoltenberg

Statsminister Stoltenberg lover bedrifter mer lån.

Foto: NRK

Nye arbeidsplasser forsvinner, og nå slår Norsk Industri alarm.

Det skjer hver eneste dag nå at rbeidere forlater arbeidsplassen for siste gang. I formiddag fikk 140 verftsarbeidere på Karmøy beskjed om at det er ubønnhørlig slutt.

I noenlunde like dresser og slips samlet bankfolket seg samtidig til årsmøte i Finansnæringens Hovedorganisasjon i Oslo.

- Nytt fenomen i Norge


Knut E. Sunde

Det er rasjonering i kredittmarkedene, konstaterer direktør Knut E. Sunde.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

- De puster litt lettere nå for den akutte bankkrisen er over, men nå er det bankene som gjør livet surt for bedriftene, hevder Norsk Industri.

- Vi mener det er negativ vekst fra bankene til næringslivet på banklån, og det er skummelt. En ting er at lånene er dyrere, men det er også til dels rasjonering i kredittmarkedet, og det er et nytt fenomen i Norge, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

Det betyr at bankene gir færre lån enn de gjorde ved nyttår. Bedrifter som normalt ville ha fått lån, får nå ikke det. Dermed står enda flere arbeidsplasser i fare.

- Det som jeg er mest urolig for, er at selv om det blir en noe mer positiv utvikling i økonomien, i aksjemarkedene, så biter arbeidsløsheten seg fast, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Redningspakker fungerer ikke

Bankene har fått to store redningspakker. Likevel ser altså ikke tiltakene ut til å fungere etter hensikten.

- Prosjekter blir stoppet opp i ganske stort monn fordi kundene er fullstendig usikre på hva som skjer videre med dem. Bankene har også vært forsiktige med å låne ut penger. Summen av dette er at veksten har gått ned, sier adm. dir. Thomas Borgen i Fokus Bank.

Thomas Borgen

Direktør Thomas Borgen.

- Jeg har snekket med en del banksjefer som mener at de burde bruke bankpaklke 2, men som mener at det ligger en slags dugnadsånd over hele denne kontrakten. Jeg tror det er viktig at statsministeren er helt klar på at det ikke ligger noe mer i bankpakke 2 enn at bankene får et tilbud, og at de deretter låner ut det de mener er fornuftig.

De har fått to store redningspakker, bankene. Likevel, tiltakene ser altså ikke ut til å fungere etter hensikten

Lover flere bedrifter lån

I Dagsrevyen i kveld sa Stoltenberg at bankpakkene virker, men at det må mer til. Han viser til at det som kalles bankpakke 2, som ble lagt fram i forrige måned, ikke har fått mulighet til å virke ennå.

- Den skal få en utforming som gjør at flere bedrifter vil få lån, lover Stoltenberg.

Video nsps_upload_2009_3_31_19_59_42_2184.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Pakkene virker, men vi må gjøre enda mer