- Aldri hørt om så dyr forsikring

Thorbjørn Jagland sa i går til NRK at han betaler 15000-20000 kroner pr måned i privat helseforsikring. Norske forsikringsselskaper kaller prisen astronomisk.

Thorbjørn Jagland taler i Europarådet

Thorbjørn Jaglands angivelige utgifter til helseforsikring er så høye at norske forsikringsselskaper aldri har hørt maken.

Foto: Scanpix/AFP

Det har stormet rundt Thorbjørn Jagland etter at det ble kjent at han er blitt nullskatteyter etter at han overtok som generalsekretær i Europarådet, med 2,2 millioner i lønn og andre ytelser i året.

LES: Jagland betaler null i skatt

I går slo Jagland tilbake mot kritikken på NRK Dagsrevyen, og viste til at verken han eller hans kone motttar sosiale goder slik andre nordmenn gjør. - Hvis jeg blir syk dekkes det av en privat helseforsikring som jeg betaler 15000-20 000 kroner for i måneden, sa Jagland.

Omregnet til årlig forsikringspremie koster dermed Jaglands helseforsikring 180000-240000 kroner i året. Prisen ligger himmelhøyt over hva norske forsikringsselskaper krever for å helseforsikre arbeidstakere i utlandet - også dersom beløpet dekker forsikring for Jaglands kone.

Det lyktes ikke NRK å komme i kontakt med Thorbjørn Jagland før publisering mandag for å få svar på hva som gjør hans forsikring så kostbar.

Sent mandag kveld opplyser Flemming Kjerschow, som er pressetalsmann for Jagland i Europarådet at Jagland omtalte sine samlede utgifter til helse og pensjonsforsikring.

Video nsps_upload_2009_12_14_11_3_32_1384.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Thorbjørn Jagland forsvarer at han er nullskattyter blant annet med at han ikke mottar sosiale goder og har kostbar helseforsikring.

- Overrasket over at det er mulig å betale så mye

Hos Europeiske reiseforsikring er man ikke ukjent med at nordmenn trenger helseforsikring i forbindelse med at man flytter til utlandet for å jobbe.

- Vår Rolls Royce-helseforsikring som vi tilbyr for nordmenn som er utstasjonerte i utlandet koster 18000 kroner i året pr ansatt, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass.informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland er ass.informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

Foto: If

Vennesland er meget overrasket over at det skal være mulig å betale opp mot 20 000 kroner pr måned for helseforsikring, og forteller at deres forsikring dekker alt bortsett fra tannbehandling.

- Det virker som et astronomisk prisnivå i forhold til de forsikringene vi selger til utenlandsansatte i et norsk selskap, sier Vennesland.

- Aldri hørt om så dyr forsikring

Storebrand har i mer enn 20 år vært norsk representant for det internasjonale forsikringsselskapet BUPA ved salg av helseforsikringer til ansatte i norske bedrifter som er utstasjonert.

- Eksempelvis vil en individuell forsikring for en 45-åring hos oss ligge på 25000 kroner i året, mens en kollektiv forsikring koster ca 11000, sier Jørgen Baade i Storebrand Livsforsikring.

Baade forteller at helseforsikringen dekker alle primærhelsetjenester, eventuelle spesialistbehandlinger og innleggelser på private sykehus.

Har du noengang hørt om en helseforsikring som koster 200000 kroner i året?

- Nei, jeg har aldri hørt om det, det høres veldig dyrt ut, sier Baade, men legger til at det kan være snakk om en totalsum for forsikringspremie og trygdeavgift.

Storebrands forsikring har ikke noe krav om at arbeidsgiveren må være norsk, slk tilfellet er hos If.

Vil ha bort nullskattyterne

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil nå ha slutt på avtaler om skattefritak, slik Thorbjørn Jagland har fått i Europarådet.

LES: Vil ha slutt på nullskatt

Mandag ettermiddag sendte Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet ut en pressemelding der det varsler en gjennomgang av internasjonale traktatbestemmerlser om lønn.

LES: Gjennomgang av reglene

LES: Kolberg forsvarer Jagland