Hopp til innhold

Zelenskyj talte til det britiske parlamentet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble tatt imot med applaus, da han i ettermiddag skulle tale til det britiske parlamentet.

– Jeg har kommet på vegne av de modige, sa han i talen som ble holdt i tradisjonsrike Westminster Hall, der medlemmene av Overhuset og Underhuset var samlet.

– Jeg takker dere for deres mot. London har stått sammen med Kyiv siden dag 1. Dere strakte ut hånden og forstod hvordan man måtte reagere, sa Zelenskyj.

Han takket personlig tidligere statsminister Boris Johnson, som var til stede, for å ha gått i front og forent Europa mot Russland - selv om det virket nær umulig på tidspunktet.

– Dere kompromisset ikke. Dere vet hva som kreves, sa den ukrainske presidenten med referanse til Storbritannias lederskap under 2. verdenskrig.

Storbritannia har vært en av de største bidragsyterne til Ukraina siden krigen startet for snart ett år siden. Landet har gitt mye militært utstyr og ukrainske soldater trenes på britisk jord. I dag ble det kunngjort at treningen også skal omfatte jagerflypiloter og marinestyrker.

I talen oppfordret Zelenskyj de allierte til å levere «de nødvendige våpnene» for å sikre ukrainsk seier i krigen mot Russland.

Som et symbol på ønsket gav han lederen av det britiske Underhuset, sir Lindsay Hoyle, en jagerflyhjelm signert av en ukrainsk pilot. På hjelmen var det skrevet: «Vi har frihet, gi oss vinger til å beskytte den.»

Han avsluttet talen med å si «Gud beskytte Storbritannia, lenge leve Kongen, ære til Ukraina.»

Dette er andre gangen Volodymyr Zelenskyj har forlatt Ukraina siden krigen begynte.

Rett etter ankomsten hadde han møte med statsminister Rishi Sunak, og etter talen i parlamentet var han i audiens hos kong Charles. Han skal også besøke treningsleiren med de ukrainske soldatene.

Onsdag kveld skal Zelenskyj møte Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz i Paris, opplyser det franske presidentkontoret. Torsdag skal Zelenskyj delta på EUs toppmøte i Brussel.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler til det britiske parlamentet i Westminster Hall.
Foto: Stefan Rousseau / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no