Hopp til innhold

Xi Jinping har landet i Moskva

Kinas president Xi Jinping har ankommet Moskva der han skal besøke sin russiske motpart Vladimir Putin.

Xi skal på et tre dagers langt besøk i Moskva. Kinesiske myndigheter har i forkant presentert en tolvpunktsplan som Beijing mener er rett oppskrift for å oppnå våpenhvile og deretter avslutte konflikten i Ukraina.

Putin håper Xi Jinping vil vise sin støtte til Russland mot vestlig hegemoni i verden, mens Xi vil forsøke å vise seg fram som en global fredsmekler,.

XI har på forhånd beskrevet reisen til Russland som en reise for «vennskap, samarbeid og fred».

I forkant av besøket har Putin sagt at han ønsker velkommen Kinas ønske om å innta det han kaller en konstruktiv rolle i Ukraina-konflikten.

Men Kinas 12-punktsplan for Ukraina inneholder kun generelle uttalelser og ingen konkrete forslag til fredsløsning i Ukraina.

USA og vestlige allierte er skeptiske fordi Kina ikke har fordømt Russlands invasjon i Ukraina og fordi Kina har økt sin handel med Russland etter krigens start for et drøyt år siden.

Kina har avvist at de vil sende våpen til Russland, men sier det vil ha et tettere samarbeid om olje, gass og kull. Vestlige sanksjoner mot Russland har ført til at Russland har spart milliarder av dollar på dette området.

Ukraina og dets allierte sier at en våpenhvile nå kun vil føre til at Putin får tid til å forsterke sine styrker i forkant av en planlagt ukrainsk motoffensiv.

Xi er den første verdensleder som tar Putin i hånda etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ba om at Putin må pågripes for krigsforbrytelser på grunn av deporteringen av ukrainske barn til Russland.

Begge land fordømmer tiltalen mot Putin.

I dag møtes justisministre fra hele verden i London for å diskutere hvordan de skal forholde seg til arrestordren på Putin. Samtidig møtes EUs utenriksministre for å bli enige om å levere mer ammunisjon til Ukraina.

I Ukraina raser de blodige kampene i den østlige byen Bakhmut der både Ukraina og Putins leiehær Wagner-gruppen har gått på store tap. Wagner-gruppen vil nå rekruttere 30.000 nye soldater innen midten av mai.

Xi Jinping i Moskva.
Foto: ANATOLIY ZHDANOV / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no