Hopp til innhold

WHO droppet to bokstaver

Verdens helseorganisasjon ville ikke kalle den nye koronavarianten «Xi» eller «Nu». Derfor hoppet de over to bokstaver i det greske alfabetet.

I mai begynte Verdens helseorganisasjon (WHO) å bruke greske bokstaver som navnesystem på de ulike variantene av koronaviruset. Det var for å gjøre offentlig kommunikasjon om varianter letter og mindre forvirrende, sier FN-organisasjonen til New York Times.

For eksempel har varianten som ble oppdaget i India fått navnet «delta» heller enn betegnelsen B. 1.617.2. Delta er den fjerde bokstaven i det greske alfabetet.

Da den nye varianten som ble påvist i Sør-Afrika skulle navngis, hoppet de over «nu» og «xi», og gikk heller til den femtende bokstaven i alfabetet, nemlig omikron.

– «Nu» er for lett å forveksle med «new» og «Xi» ble ikke brukt fordi det er et vanlig etternavn, forteller WHO-talsperson Tarik Jasarevic.

Han legger til at WHO forsøker å «unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper.»

Det er bare de mest fremtredende variantene, som WHO betegner som bekymringsvarianter eller interessante varianter, som blir navngitt innenfor systemet.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no