Hopp til innhold
La Palma
Foto: Handout / AFP

Vulkanutbrudd på La Palma

Oppsummert

19. september startet et utbrudd i vulkanen Cumbre Vieja på La Palma, som ligger i den spanske øygruppen Kanariøyene. Rundt 2700 bygninger er helt eller delvis ødelagt. Flere tusen innbyggere er evakuert.

 • Håper vulkanutbruddet på La Palma er over

  Vulkanutbruddet på kanariøya La Palma har vart i tre måneder. Nå tennes håpet hos innbyggerne om at det endelig kan være over.

  Vulkanen Cumbre Vieja ble stille mandag kveld, etter tre måneder med daglige eksplosjoner, jordskjelv, lavaelver og gigantiske askeskyer.

  Forskerne som følger med på vulkanen, mener at rundt 36 timer med ubetydelig aktivitet kan signalisere begynnelsen på slutten av utbruddet. Men de vil likevel ikke helt utelukke at aktiviteten tar til igjen.

  – Vi kan ikke være 100 prosent sikre, da vulkanen har spilt oss noen puss de siste ukene, forteller geolog og forsker Valentin Troll.

  – Men mange parametere har nå sunket, så jeg tror virkelig at vulkanen roer seg, fortsetter han.

  Myndighetene på Kanariøyene har sagt i en uttalelse at aktiviteten i Cumbre Vieja nå er nesten null. Onsdag morgen var det bare noen få strimler av hvit røyk å se fra krateret.

  (©NTB)

  Spain Volcano
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Første dødsoffer for vulkanutbrudd

  Vulkanutbruddet på den spanske kanariøya La Palma har fått sitt første dødsoffer, melder den spanske avisen El Mundo.

  En 70 år gammel mann ble funnet død lørdag, opplyser politiet til avisen. Ifølge foreløpige opplysninger omkom han da taket på huset hans kollapset.

  Vulkanen i Cumbre Vieja-fjellene startet 19. september, og siden da er over 7.000 mennesker evakuert. Lavastrømmer og store mengder aske har så langt ødelagt over 2.700 bygninger.

  (NTB)

  En andre lavastrøm fra vulkanen i Cumbre Vieja-fjellkjeden på La Palma nærmer seg havet, og kan danne en ny odde ved kysten.
  Foto: Daniel Roca / AP
 • La Palma-vulkan: Ingen ende i sikte

  Vulkanutbruddet på kanariøya La Palma pågår fortsatt, sju uker etter at utbruddet startet.

  – Ingenting tyder på at det vil stanse i løpet av den nærmeste tiden, sier Carmen López, talsperson for det spanske krisebyrået Pevolca.

  I helgen ble det riktignok registrert noe nedgang i antall jordskjelv og utslipp av svoveldioksid fra vulkanen. Men det er normale svingninger i nivåene og langt fra nok til å kunne si at faren er over, sier Lopez.

  Søndag lå en diger svart røyksky over vulkanen i Cumbre Vieja-fjellene på La Palma. Vinden blåste den i sørvestlig retning, dermed kunne flyplassen holdes åpen for vanlig trafikk.

  Vulkanutbruddet startet 19. september, og siden da er over 7.000 mennesker evakuert. Lavastrømmer og store mengder aske har så langt ødelagt over 2.700 bygninger.

  .
  Foto: Luismi Ortiz / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no