Hopp til innhold
Opprørspoliti utenfor nasjonalforsmalingen i Guatemala
Foto: Moises Castillo / AP

Guatemala

  • Jordskjelv i Guatemala

    Et kraftig jordskjelv med en styrke på 6,1 har rammet den sørlige delen av Guatemala.

    Det melder US Geological Survey. Rystelsene ble utløst fredag kveld lokal tid.

    Ifølge Reuters ble skjelvet registrert også i nabolandet El Salvador.

    Så langt er det ikke kommet meldinger om skadde eller materielle ødeleggelser, opplyser sivilforsvaret i landet.

  • Guatemalas nyvalgte president tatt i ed

    Guatemalas avtroppende nasjonalforsamling gjorde mandag et nytt forsøk på å hindre innsettelsen av president Bernardo Arévalo, men uten å lykkes.

    Sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant valget med klart flertall i august, etter å ha lovet kamp mot korrupsjon i valgkampen.

    Påtalemyndigheten i landet forsøkte i det lengste å hindre ham fra å stille, og har i ettertid forsøkt å få valgresultatet underkjent. Det er også gjort forsøk på å suspendere Arévalos parti Semilla.

    Da den avtroppende nasjonalforsamlingen søndag kveld forsøkte å hindre innsettelsen, kom det til sammenstøt mellom opprørspoliti og utålmodige tilhengere som marsjerte mot kongressbygningen.

    Først ni timer forsinket ble 64 år gamle Arévalo rett etter midnatt tatt i ed som Guatemalas nye president.

    (NTB)

  • OAS raser mot nye forsøk på å underkjenne Guatemalas valg

    Guatemalanske myndigheter vil underkjenne valget av påtroppende president Bernardo Arevalo. Organisasjonen av amerikanske stater kaller det et kuppforsøk.

    Arevalo ble valgt etter å ha drevet valgkamp med lovnader om å bekjempe korrupsjonen i Guatemala. Han skal etter planen tiltre 14. januar.

    Påtalemyndigheten forsøkte flere ganger i valgkampen å få ham utestengt. Også etter valget har han fått flere utfordringer, blant annet forsøk på å suspendere partiet hans og å forhindre at han tiltrer.

    Valgseieren anses i Guatemala som urovekkende for landets politiske etablissement.

    Myndighetene anklager Arevalo og hans parti Semilla (Frø) for uregelmessigheter ved innsamlingen av underskrifter som lå til grunn for registreringen av partiet.

    Påtalemyndigheten har tidligere ransaket kontoret til den statlige valgkommisjonen og Semillas valgkontorer. Det hele har blitt møtt med omfattende internasjonal kritikk.

    (NTB)

  • OAS raser etter aksjoner mot Guatemalas valgkommisjon

    Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) beskriver Guatemalas riksadvokats gjentatte ransaking av valgkommisjonen som et «utålelig brudd» på landets grunnlov.

    En gruppe ledet av landets riksadvokat gjennomførte en ny runde med razziaer mot kontorene til valgkommisjonen, og OAS anser dette som politisk forfølgelse, heter det i en uttalelse.

    I uttalelsen heter det at et «angrep av denne typen» setter et «skammelig eksempel for hemisfæren».

    – Riksadvokatens kontor har valgt å ignorere de mange oppfordringene fra det internasjonale samfunnet, og framferden bryter med demokratiske standarder, heter det videre.

    Etter å ha drevet valgkamp på å bekjempe korrupsjonen i landet, vant den 64 år gamle sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant andre runde av presidentvalget 20. august med klar margin foran tidligere førstedame Sandra Torres.

    Torres nekter å erkjenne valgnederlaget, og partiet hennes har kommet med anklager om valgfusk. (NTB)

  • Valgvinner i Guatemala setter maktovertakelse på vent

    Påtroppende president Bernardo Arévalo har satt arbeidet på vent etter at et bygg tilhørende Guatemalas valgmyndighet ble ransaket.

    Arévalo tok en overveldende seier i presidentvalget i august med lovnader om å bekjempe korrupsjon, og skal egentlig tiltre i januar.

    Tirsdag foretok Guatemalas øverste påtalemyndighet en ransakelse av kontorene til landets øverste valgmyndighet. Kort tid etter valgte Arévalo å midlertidig innstille arbeidet med maktovertakelse i landet, kunngjorde han tirsdag.

    Valgvinneren mener påtalemyndighetens etterforskning er en del av et kuppforsøk.

    Sittende president Alejandro Giammattei melder at han respekterer avgjørelsen, men sier seg uenig i den. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no