Hopp til innhold

Vollen-drapet: Aktor varsler påstand om overføring til psykisk helsevern

Det vil bli tatt forbehold om at det legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for den tiltalte i Vollen-saken, varsler aktor.

Åtte år etter at Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb i 2014 på en barnevernsinstitusjon i Asker, er det nå full enighet om at den da 15-årige jenta som gjorde det, må ha vært psykotisk og dermed ikke tilregnelig. Det er bakgrunnen for at den gjenopptatte saken nå er oppe for retten igjen.

– Det vil bli tatt forbehold om at det legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, sa aktor, statsadvokat Erik Førde, i begynnelsen av saken.

Den gjenopptatte rettssaken startet onsdag i Eidsivating lagmannsrett, satt i Borgarting lagmannsretts lokaler i Oslo.

Siden dommen i 2016 har tiltalte byttet juridisk kjønn og tiltales nå som en 23 år gammel mann. Aktoratet og forsvareren er samstemte om at påstanden i den tre dager lange saken vil være overføring til tvungent psykisk helsevern.

Først åtte år etter drapet er det medisinsk slått fast at den da 15 år gamle jenta led av paranoid schizofreni, at hun hadde gjort det helt siden hun var 11 år, og at hun må ha vært psykotisk på tiden for drapet. Han er fremdeles svært syk og innlagt ved sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no