Hopp til innhold
Barnehuset Hamar
Foto: Brenden, Jo E. / SCANPIX

Vold mot barn

Oppsummert

Justisdepartementet vil ha raskere behandling av saker der barn er involvert. Blant annet skal det gjennomføres avhør innen 14-dager i alle saker.

 • Må møte i retten for mishandling

  Et foreldrepar i 30-årene i Grenland må like før jul møte i Telemark tingrett tiltalt for å ha mishandlet barna sine. Paret skal ifølge statsadvokaten ha både vært voldelige og truende mot barna gjennom en periode på over åtte år.

 • Lærer dømt for vold mot elev som ropte «ching chong»

  En lærer på Haugalandet er dømt for kroppskrenkelse mot en elleve år gammel elev, etter at han reagerte på et rasistisk utrop.

  Hendelsen fant sted på en skole på Haugalandet i mars, da en elleve år gammel gutt på et tidspunkt ropte «ching chong». Nå er læreren dømt for kroppskrenkelse og å betale en bot på 8.000 kroner for måten han konfronterte gutten på, ifølge Haugesunds Avis.

  Mindretallet mente det var bevist at læreren dyttet eleven mot et gjerdet og tok halsgrep på ham, i tråd med gjerningsbeskrivelsen i tiltalen.

  Flertallet derimot kom til at læreren banet seg vei gjennom vennegjengen, at gutten tok noen skritt bakover til han støtte mot gjerdet. Da la læreren en hånd på guttens bryst og en på skulderen hans, før han sa «skjønner du hva du sier nå», eller lignende, ifølge dommen fra Haugaland og Sunnhordland tingrett.

  – Måten tiltalte holdt fornærmede igjen på er utøvelse av vold i lovens forstand, men i det nedre sjikt, står det i dommen.

  Retten legger vekt på omstendighetene rundt hendelsen og trekker fram maktforholdet mellom læreren og gutten. Dommerne mener utsagnet «ching chong» isolert sett, rettet mot en med asiatisk opprinnelse, kan kategoriseres som et rasistisk utsagn.

  – Tiltalte er, slik retten har forstått det, av asiatisk opprinnelse. Retten finner uansett at uttalelsen ikke er en særlig provoserende ytring som kan forsvare tiltaltes voldshandling, står det i dommen. (NTB)

 • Utvider siktelsen mot foreldrepar

  Politiet i Møre og Romsdal har endret siktelsen for et foreldrepar etter at et spedbarn døde i slutten av juli. Siktelsen er endret til grov mishandling eller medvirkning til det.

  Foreldreparet i 30-årene fra Sunnmøre ble arrestert etter at deres 5 måneder gamle barn døde. De to var først siktet for vold i nære relasjoner.

  De to ble først siktet for vold i nære relasjoner og ble varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøkskontroll. Politiet ber om fortsatt varetektsfengsling og torsdag ble de to siktede fengslet for nye fire uker med brev- og besøkskontroll i Møre og Romsdal tingrett.

  – Av hensyn til den videre etterforskningen er det lite vi kan gi av opplysninger i saken. Endringen som er i gjort i siktelsen baserer seg på en samlet vurdering av de opplysninger som foreligger nå, sier politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt som leder etterforskningen, i en pressemelding.

  Politiet har de siste fire ukene gjennomført ei omfattende etterforskning. – Vi bruker personell fra hele politidistriktet og har i tillegg en omfattende bistand fra Kripos. Denne intensiteten i etterforskningen regner vi med å opprettholde også de neste ukene, sier Ulstein.

  Politiadvokaten opplyser at begge de siktede er avhørt, men at de ikke har erkjent noen form for straffskyld. De siktede blir bistått av advokat Sjur Engelsen Lange og advokat Axel Lange.

 • Foreldrepar siktet for vold mot baby

  Et foreldrepar i 30-årene er siktet for vold i nære relasjoner, eller for å ha medvirket til det, etter at den fem måneder gamle babyen deres døde for en uke siden, skriver politiet i Møre og Romsdal i en pressemelding.

  De siktede ble fredag fremstilt i Møre og Romsdal tingrett med krav om varetektsfengsling i fire uker med brev og besøkskontroll.

  Tingretten har besluttet varetektsfengsling i fire uker for faren til barnet, avgjørelsen for moren vil foreligge senere fredag ettermiddag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no