Hopp til innhold
Barnehuset Hamar
Foto: Brenden, Jo E. / SCANPIX

Vold mot barn

Oppsummert

Justisdepartementet vil ha raskere behandling av saker der barn er involvert. Blant annet skal det gjennomføres avhør innen 14-dager i alle saker.

  • Far dømt for grov mishandling av spedbarn

    Hålogaland lagmannsrett har dømt ein far til eit år og ni månader i fengsel for grov mishandlinga av sitt tre månadar gamle barn, opplyser Troms og Finnmark statsadvokatembeter i ei pressemelding.

    Mora til barnet er frifunnen for medverknad til mishandlinga.

    Under ei undersøking av barnet på sjukehus i april 2022 blei det avdekka at spedbarnet hadde blødingar i hovudet, kramper, blødingar på begge auga, merker på kroppen og minst ni ribbeinsbrot, skriv statsadvokaten.

    Statsadvokatane tok ut tiltale mot begge foreldra i oktober 2022. Begge blei frifunne i Nord-Troms og Senja tingrett i mai 2023, men påtalemyndigheita anka saka vidare til lagmannsretten som kom med sin dom den 19. oktober.

  • Mann tiltalt for drapsforsøk på lite barn

    En mann i 30-årene er tiltalt for å prøve å drepe ei lita jente ved å dytte papir ned i halsen på henne. Barnets mor er tiltalt for barnemishandling.

    Selve drapsforsøket skal ha skjedd i april 2020, men først i november i fjor ble mannen pågrepet og varetektsfengslet.

    Nå er tiltalen klar, og mannen er tiltalt for drapsforsøk og for å ha begått vold mot jenta, mens barnets mor er tiltalt for barnemishandling. Mishandlingen skal blant annet ha bestått av tvangsforing, dusjing i kaldt vann og klaps på kinnet, skriver Romerikes Blad.

    Barnet overlevde som følge av livreddende førstehjelp på stedet av ambulansepersonell.

    – Dette er en tragisk sak som har vært til stor belastning for barnet. Det har også vært en stor belastning for barnets far, som etter en langvarig kamp nå har omsorgen for barnet, sier barnets bistandsadvokat Ole Edward Hagen til VG.

    Ingen av de to tiltalte erkjenner straffskyld.

    Politiet ble tilkalt til en adresse på Nedre Romerike i 2019 etter mistanke om mishandling i nære relasjoner, men begynte å etterforske saken som drapsforsøk etter at statsadvokaten beordret nye etterforskningsskritt.

    Mistanken ble vekket etter en sakkyndigrapport hvor det framgikk at det er «helt usannsynlig» og «praktisk umulig» at barnet skal ha fått papirbiten i halsen på egen hånd.

    Politiet har også gjennomført hemmelig avlytting av en bil og en leilighet i forbindelse med etterforskningen.

    Saken kommer opp for Nedre Romerike tingrett i november, og det er satt av åtte dager til rettsforhandlingene.

    (NTB)

  • Far pågrepet for vold mot eget barn

    En mann i 40-årene befinner seg i politiets varetekt siktet for å ha utøvd vold mot eget barn etter at Haukeland universitetssjukehus varslet politiet.

    – Politiet ble tilkalt av Haukeland 25. oktober. Politiet rykket ut og påtraff siktede, hvoretter han ble pågrepet, bekrefter politiadvokat Marcus Monsen i Vest politidistrikt overfor Bergens Tidende.

    Barnevernstjenesten har siden overtatt ansvaret for barnet. Ifølge politiet var det faren selv som kontaktet sykehuset fordi han var bekymret for barnet sitt.

    Mannens forsvarer opplyser overfor avisen at han ikke erkjenner straffskyld.

    Hendelsen skal ha skjedd i en kommune i Vestland.

    (NTB)

  • Foreldrepar i retten for vold og trusler mot sine barn

    Et ektepar fra Hedmarken er tiltalt for å ha brukt vold, truet og mishandlet sine to barn over lengre tid.

    Barna skal ha vært mellom seks og sju år da dette skjedde, står det i tiltalen mot paret.

    Rettssaken starter i Østre Innlandet tingrett i dag.

    Ifølge tiltalen skal begge barna ha blitt slått i hodet på kinnet og på låret.

    Begge foreldrene skal også ha sagt til barna at dersom de fortalte sannheten til barnevernet, ville barnevernstjenesten flytte dem til et annet hjem.

  • Tiltalt for vold mot spedbarn

    Et foreldrepar i Tromsø er tiltalt for grov mishandling av sitt spedbarn. De ble pågrepet i april 2021 etter at de oppsøkte Universitetssykehuset Nord-Norge med barnet, som da var noen måneder gammelt. Ifølge tiltalen hadde barnet store skader etter å ha blitt utsatt for vold over flere måneder, blant annet 13 ribbeinsbrudd og blødninger ulike steder på kroppen.

    Begge foreldrene er i 30-årene og nekter straffskyld. Nord-Troms og Senja tingrett har satt av 15 dager til rettssaken i februar neste år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no