Hopp til innhold
Illustrasjon Mobbing
Foto: NRK

Vold i skolen

Oppsummert

362 volds- og trusselhendelser ble registrert som svært alvorlige i Oslo-skolen i 2021. Det er en økning fra pandemi-uåret 2020, men færre enn årene før.

 • 380 meldinger om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i bodøskolen i fjor

  I løpet av fjoråret ble det rapportert inn 20.914 hendelser om vold, trusler og krenkelser mot ansatte i skolene i Norges 20 største kommuner, melder Utdanningsnytt.

  En av kommunene er Bodø, hvor det i fjor ble meldt om 380 avvik.

  I Bodø ble det for eksempel vært 28 tilfeller av kveling de siste fem år og at det er registrert 221 kloringer og spytting i den samme perioden.

  Leder av Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier at alle skal føle seg trygge på jobb og at han ser svært alvorlig på at ansatte opplever vold og trusler på arbeidsplassen.

  – Det er helt tydelig at vi trenger forbedring både i det forebyggende arbeidet og i rutinene for å ivareta ansatte når uakseptable situasjoner likevel oppstår. Dette er et lederansvar og et ansvar for lokal skolemyndighet. Mitt inntrykk er at de aller fleste kommuner i landet må forbedre seg på disse områdene, sier Handal.

  Skolesekk i klasserom
  Foto: Anders Fehn / NRK
 • 4.964 voldshendelser i Oslo-skolen

  Antallet rapporterte volds- og trusselhendelser i Oslo-skolen er tilbake på det nivået det var før pandemien, viser rapport. I 2022 ble det meldt inn 4.964 hendelser.

  – Vi prioriterer høyt å styrke arbeidet med å forebygge vold og trusler. Tallene viser at de fleste ansatte ikke blir utsatt for vold, men når det likevel skjer er det alvorlig, sier konstituert divisjonsdirektør Anita Capjon Bergh i Utdanningsetaten i en pressemelding.

  I 2022 ble det meldt inn 4.964 saker. Dette er en økning sammenlignet med pandemiårene, men tilsvarer omtrent det samme nivået som før pandemien, med 4.840 hendelser i 2019, opplyser Osloskolen.

  De fleste hendelsene som er rapportert gjelder for barn mellom 6 og 12 år. Mange hendelser gjelder samtidig de samme barna. Assistenter og ufaglærte melder om flest hendelser. 1.803 hendelser gjelder barneskolen, mens det er meldt om 136 hendelser i ungdomsskolen og 120 hendelser på videregående skole, kommer det fram i pressemeldingen.

  (NTB)

 • Elev dømt til ubetinget fengsel for vold mot lærer

  En tidligere elev ved Hersleb videregående skole i Oslo er dømt til fengsel for å ha angrepet en lærer i skolegården.

  Ifølge tiltalen la han læreren sin i bakken. Men verken Arbeidstilsynet, Nav eller forsikringsselskap ble varslet.

  Eleven, som nå er 23 år gammel er dømt til 90 dagers ubetinget fengsel, skriver Utdanningsnytt.

  Ifølge læreren har hendelsen påvirket han mye i etterkant.

 • Auka vald og truslar mot tilsette i Bærum kommune

  Kvart år sidan 2018 har det blitt meldt om fleire truslar og meir vald i Bærum kommune. Det viser ein rapport Bærum kommune behandla i dag.

  Det er innan pleie og omsorg og skule som skil seg mest ut. Kommunestyret har sendt rapporten til vidare behandling i forskjellige utval, og bedt kommunedirektøren lage ein rapport slik at dei kan følge opp saka.

 • 362 alvorlige vold- og trusselhendelser i Oslos skoler i fjor

  362 volds- og trusselhendelser ble registrert som svært alvorlige i Oslo-skolen i fjor. Det er en økning fra pandemi-uåret 2020, men færre enn årene før.

  Antallet skoler som har registrert én eller flere voldshendelser, har økt fra 107 i 2019 til 134 i fjor, skriver Dagsavisen. Det totale antallet saker som ble regnet som svært alvorlige, økte fra 289 i 2020 til 362 i fjor. I 2019 var det 592 slike hendelser.

  21 av voldshendelsene i fjor ble meldt til Arbeidstilsynet, mens 26 av dem ble politianmeldt. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen sier tallene for fjoråret bekrefter bildet fra tidligere.

  – De fleste hendelser er i spesialskoler og spesialgrupper og utføres av de yngste elevene. Dette gir oss viktig innsikt i hverdagen til våre ansatte, når vi som arbeidsgiver jobber for et trygt og godt arbeidsmiljø, sier hun til Dagsavisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no